Karadeniz Ereğli

YALÇIN İSTEDİ, HİSARCIKLIOĞLU OKUL SÖZÜ VERDİ

YALÇIN İSTEDİ, HİSARCIKLIOĞLU OKUL SÖZÜ VERDİ

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) "81 İle 81 Okul" projesine değinen Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sertan Yalçın, Oda Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan Kdz. Ereğli’ye de bir okul yapılmasını istedi. Kdz. Ereğli’de Ekonominin Yıldızları Ödül Töreninin açılış konuşmasında Hisarcıklıoğlu'ndan söz isteyen Yalçın, "81 il bitti sanırım şimdi ilçelerde TOBB'un ilçemize bir okul yapmasını istiyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu da ödül töreninin sonunda ise ilçeye bir okul yapımı için söz verdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de üretilmesi amaçlanan elektrikli yerli otomobil için 81 ilden talep geldiğini belirterek, “Zonguldak’ın, Ereğli’nin talebi var. İnşallah bunun çalışmaları yapılıyor, çalışmalar bittikten sonra bu bizim vereceğimiz bir karar değil, hükümetimiz karar verecek” dedi.

Zonguldak’ın Ereğli İlçesine gelen Hisarcıklıoğlu, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası’nca düzenlenen Ödül Töreni’nin ardından, geldiği Ereğli, Gülüç Beldesindeki Büyük Anadolu Ereğli Otel Salonu’nda Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Ekonominin Yıldızları Ödül Töreni”ne katıldı.

Açılış konuşmasını yapan, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sertan Yalçın yaptı. Yalçın, Ereğli’nin son dönemlerde güç kaybetmeye başladığını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gönül isterdi ki sanayi 4-0’ı tartışalım hangi yan sanayiyi getirelim diye tartışalım, 2,3 hatta 4’ncü OSB’yi konuşalım, fakültenin temelinin atılmasını değil yeni bölümler açılmasını talep edelim, liman ihtiyacını değil nasıl daha fazla ihracat yapacağımızı tartışalım. Sektörümüz, bölgemiz ve ülkemiz ne kadar güçlü olursa verdiğimiz istihdam ve moral değerleri de yüksek olacaktır. Ereğlimiz son dönemlerde güç kaybetmeye devam etmektedir. Ereğli ekonomisi sürekli kan kaybetmesi hiçbirimizin içine sinmemektedir.

Bilgi ve iletişim çağı olarak adlandırılan günümüz çağında ortak akıl ile birlikte olan ülkeler ve sektörler başarılı olmaktadır. Hepimiz Ereğli için el ele canla başla çalışmalıyız. Ereğli demir ve Çelik Fabrikaları’na (Erdemir), siyasetin açtığı yoldan söz verdiği yatırımları biran önce başlatmaları gerektiğini hatırlatmam gerekir. Rekor kar yakalayan Erdemir’in yeni yatırımlarla işbirliği çerisinde sosyal sorumluluklarını gözetmeleri hepimizin beklenti ve istekleridir. Bu konuda TSO olarak tüm değerli üyelerimiz için olduğu gibi Erdemir için de ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Devlet büyüklerimize de bölgesel ihtiyaçlarımız konusunda taleplerimiz var. Teşvik uygulamasında yerimizin yeniden gözden geçirilmesi, tersanelere bölgesel ve sektörel…”

 

HİSARCIKLIOĞLU; GÜÇLÜ ÇELİĞİ…

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Güçlü çeliği, Osmanlı çileği, asırlık çınarları ile geleceğin şehri Kdz. Ereğli’de olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ereğli ve Alaplı ziyaretlerinde farklı görüşteki milletvekilleri ve belediye başkanlarının bir arada olması örnek gösterilmeli. Kırmaya, dökmeye gerek yok, birbirimizi sevelim. Ereğli’ye baktığımız zaman Batı Karadeniz’in itici gücü. Sanayi, tarım ve turizm kenti. Allah her şeyi vermiş size, yatıp kalkıp şükredin. 5 Vakitse 5 vakitte şükür namazı kılın. Bir Kayseri, Sivas’a bak bir de Zonguldak’a bak. Demir çelik sanayi, tersanecilik, balıkçılık, Osmanlı çileği burada.

 

YÜZDE 90’I EREĞLİDEN…

Zonguldak’ta tahsil edilen vergi gelirlerinin yüzde 53’ü kurumlar vergisinin yüzde 90’ını Ereğli ödüyor. O yüzden Batı Karadeniz’in itici gücü. Ülkenin yassı çelik ihtiyacını yüzde 40’ını tek başına Ereğli karşılıyor. Gördüğünüz gibi Karadeniz Ereğli ham Batı Karadeniz’in hem Zonguldak’ın parlayan yıldızı. Böyle başarılı bir Ereğli’ye başarıyı daha da arttıracak yeni bir liman isteniyor. Ulaştırma Bakanımız, Müsteşarımız ile görüştük, belli bir noktada Ulaştırma Bakanlığı’nda işi aştık, bundan sonra iş diğer kamu kurumlarında kaldı, inşallah onu da açacağız. İsteyen Erdemir’in limanını isteyen tersaneler bölgesindeki limanı kullanabilir, o zaman daha rahat ihracat ve ithalat yapabilir duruma gelir inşallah.

 

TEŞVİK İSTEMİNDE HAKLI MI? HAKLI…

Ereğli’nin en büyük talebi yeni bir teşvik sistemine geçilmesi, haklı mı haklı. Yanı başımızda Düzce ile burayı mukayese ettiğimizde farklılıklar var. Aslında bunun bir çalışmasını yapıyoruz, artık il merkezli teşvik yerine ilçe bazlı teşvike geçilmesi lazım. Devletimizde aslında bunu prensip olarak kabullenmiş durumda yalnız verilerde noksanlıklar var. Bu kapsamda TOBB biz her türlü katkı ve desteği vermeye çalışıyoruz. Ereğli’nin bir isteği eksiğimiz üniversite. Ereğli’ye üniversite yakışmaz mı? İskenderun, Bandırma, Alanya’nın varken neden Ereğli’de olmasın. Bunun ile ilgili lobi başlatılmış durumda.

 

HİZMETTE 5 YILDIZ KALİTESİ

Ereğli TSO bugün itibariyle aldığı belge ile 5 yıldızlı hizmet veriyor. Bunu ben demiyorum, bugün. Ereğli TSO, Paris, Londra, Berlin odalara hangi standartta hizmet veriyorsa. Ereğli’de aynı standartta hizmet veriyor. Bu yönetim anlayışı. Bu anlayış, işbirliğinden dolayı TSO’yu kutluyorum.

Son dönemde yapılan iki tane değişiklik var odalarınızda. Eskiden oda belgesi almak için odaya gelmek mecburiyetindeydin şimdi bu bitti, bundan sonra gece 12’de ihaleye gireceksin oda sicil kaydı lazım sana, yok. Evinde yatağında bilgisayarında sisteme girip belgeni alabiliyorsun. Artık odaya geleceğim, vakit kaybedeceğim, masraf edeceğim demek yok.

İkincisi şirket kuruluşunda büyük bir meseleydi, şimdi yeni bir şirket kurmak için notere, bankaya, maliyeye, SGK’ya git, odaya gel, bunlar 7 işlemde yapılan işlemlerdi, şimdi bire düştü. Bundan sonra şirket kurmak istiyorsan aylar haftalar değil gelip 1 saat içerisinde bir imza ile bütün işlemleri yapıp odadan çıktıktan sonra da faturanı kesebilir hale geldi.

 

PAZARLIK YAPMAYI BİLİYOR

İkinci bir derdimiz vardı bizim işsizlik. Her platformda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlarla bir araya geldiğimizde genel toplantı özel toplantı en büyük şikayetimiz yanımızda çalıştırdığımız işçilerin üzerindeki vergi yükü, istihdam maliyeti. Bugün 100 lira ödüyorsan 50 lira da devlete veriyorsun, işçimiz 100 lira alıyor bana maliyeti 50 lira. Bana işçinin maliyeti 150 lira. Vergi yükünde dünyada bir numarayız. Şubat ayında Cumhurbaşkanımıza ekonomik şürasında ‘istihdam konusundaki vergi yüklerinden şikayetçiyiz, bunun indirilmesini talep ediyoruz’ dedik. O da içimizden gelen biri, pazarlık yapmayı da biliyor. ‘Ben size iyileştirme yapayım, siz bana ne sözü vereceksiniz’ dedi. Pazarlık başlayınca dedim ki, ‘Cumhurbaşkanının lafının üzerine laf söylenmez, ne istiyorsun bizden?’. ‘1 milyon 500 bin üyenizden artı 1 sözünü vereceksin’ dedi. Düşünürken salondaki benim başkanların hepsi alkışı başladı. Onlar alkışladığına göre bende onlar adına konuşuyorum. Allah’a çok şükür Türk özel sektörü ile gurur duyuyorum ki, dünyada bir ilki yaptık dünyada böyle bir üye yok. 1 milyon 500 bin 2017 yılında ilave istihdam sağladık. Bu da ABD’den sonra dünyada ikinciyiz.

 

ASGARİDEN VERGİ KALKIYOR!

Bu yıl itibariyle asgari ücretliyi işe aldığınız kişiye net maaş vereceksiniz, vergi ödemeyeceksiniz. Askeri ücret 1604 lira vereceksin, 800 küsurunu devlet veriyor, 1 yıl boyunca. Geçen yıl seçim arenasında asgari ücret rekabeti vardı. Bunun mağdurlarından biri biz olduk. Yüksek veya düşük diye söylemiyorum. Asgari ücretin üzerindeki vergi yükleri bizi mahvediyor. Bize ilave bir 600 lira bindirince bir işçinin maliyeti 2 bin 400 liraya geliyor, sonra yukarı doğru çıkıyor. Bu yıl itibariyle 100 lira asgari ücret desteği özel sektöre devam edecek.

 

İŞ MAHKEMELERİ

Türk özel sektörü olarak en büyük şikayetlerimizden biri de iş mahkemelerinin bir işçinizle davanız oldu, yüzde 99,2’sini kaybediyoruz. Binde 8 haklı çıktı oranımız. Böyle bir adalet yok. Gidiyorsun, kaybediyorsun. İş mahkemesine gitmeden önce arabulucu müessesesi var. Gidersin davalı ile davacı gider bir de hakem olur sizi uzlaştırmaya çalışır. Bu modern batının tamamında var. Bizde de olsun dedik. Ocak-Şubat rakamlarını veriyorum Şubat’ın 15’ine kadar aracılıkta 10 bin dava geçmiş 7 bininde uzlaşma sağlanmış. 3 binin de uzlaşma yok onlar da mahkemeye gidiyor. Bir önemli 2017’de bir önemli devrim yaptık.

 

KARE KODLU ÇEK

Fikir bizden çıktı her platformda çeklerin karşılıksız çıkmasından şikayet ediyorduk. Gittik hükümetimize anlattık dünyada aslında çek deyince o da bizim icadımız. Türk müteşebbisler olarak vadeli çek soktuk. Dünyada vadeli çek diye bir şey yok. Tahsil edemiyorsun, karşılıksız çıkıyor dedik ki devletimize anlattık. Bankanın kredi verirken geçmişimin her şeyini görüyor. Hangi banka ile anlaşmışım, ne kadar kredi kullanıyorum. Ne yaptık kare kodlu çek çıktı. 2017 yılının başında kullanmaya başladık. Türkiye’de yüzde 19 karşılıksız çek düştü.

 

ARTIK TRT KESMEYECEK!

Geçen YIL Haziran’da zeytincilik üzerine tartışıldı ama üretim reform paketiydi. Burada yıllardır mücadele ettiğim sanayinin üzerindeki bizde yaptıkları kesintiydi TRT için. TRT’nin vergisini sanayiciler olarak biz finanse ediyorduk, dünyada böyle bir örneği yok. Yıllardır söylerim bu Haziran’da geçen reform paketiyle ile birlikte iktidar muhalefet bize destek verdiler ve TRT kesintisi bitti. OSB’lerde emlak vergisi bitti. Eğer üretim yapıyorsan OSB’de emlak vergisi vermiyorsun. Damga vergisi dünyada kalktı. Her evraka damga vergisi veriyorduk sadece birinci nüshaya damga vergisi ödüyoruz. Sanayi üretim reform paketinde çıkan üzerimizden kalkan yük bütün Türkiye’deki sanayiciler olarak söylüyorum, 1 milyar liralık yük kalktı.

 

İNŞALLAH EREĞLİ’DE…

Sırf asgari ücrette aldığımız 100 liralık destek aldığımız rakamın tutarı 10 milyar lira Devlete yük. Zonguldak biliyorum her fırsatta bana görev verildi, görev verildikten sonra Zonguldak’ta bu yarışın içerisinde. TOBB Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı 7 yıldır bir şey söylüyor, Otomobil yapacak babayiğit arıyor, 7 yıldır çıkmadı. Genel kurulda dedi ki yaklaşık 3 bin delegemle beraberiz salonda. Odalar Birliği Başkanı sana görev veriyorum babayiğitleri çıkart, arkamızda durursan çıkartırız dedik. 5 Babayiğidi çıkardık, inşallah Türkiye ilk defa kendi markasını yerli, milli otomobilini üretecek. 2019’da ilk prototip, 2021 veya 2022’de arabamızı satın alacağız. Ne olacak bu tamamen elektrikli olacak. Dünya ile aynı noktada yarışa başlıyoruz. Türkiye’nin ekonomik dönüşümünü teknolojik dönüşümünü sağlayacak. Hedefimiz bugün 10 bin dolar fert başına düşen milli gelirimiz, 25 bin dolara çıksın diyoruz, hedefimiz bu. Zengin olmak istemeyen var mı içinizde? Yatırıma bakıyorsun Erdemir yatırımları ile adamın yatırımına bak Erdemir daha pahalı, dünya bu tarafa gidiyor. İşte otomobilde bu 25 bin dolara sıçrama yapacağız. Her il Allah razı olsun bu işe sahipleniyor. 81 İl’de bizde yapılsın diyor. İnşallah bunun sizin talebiniz üzerine Zonguldak’ın, Ereğli’nin talebi var. İnşallah bunun çalışmaları yapılıyor, çalışmalar bittikten sonra bu bizim vereceğimiz bir karar değil, hükümetimiz karar verecek. Buna karar verdiği zaman inşallah elbirliği ile de biran önce Türkiye ilk defa kendi yüzde 100 elektrikli, örnek vereyim kullandığımız en ucuz akaryakıtla, elektrikli otomobilin gittiği mesafeyi 10’da 1’ini gidiyorsunuz. Bakımı, tamiri yok. Artık dünya o tarafa gidiyor, bizde o noktada bunu yakalamış olacağız.

 

DEVLET KDV’Yİ ÖDEYECEK

Yılda 45 defa devlete beyanname veriyoruz bu şimdi 12’ye iniyor. Bir diğer reform mutfakta bakanımızla birlikte çalıştık, KDV reformu. Bakınız rahmetli Özal’dır ilk KDV’yi çıkaran. O devletten bu tarafa devletten alacağımız olacağında alamıyorduk. Bunu borcuma say, saymaz. Bu SGK borcum var buraya say. 140 milyar lira alacağımız var devletten, özel sektörün. Meclise sevk olan bu tasarıyla beraber bu 140 miyar lira belirli bir takvim içerisinde ödenecek. Devlette artık KDV alacağınız kalmayacak. Kanun çıktığı günden itibaren 3 ay sayılacak, alacaklısın, bunu gidip devletten isteyeceksin. Ödemezse nasıl benden faiz alıyorsa devlet ödemezse faiz ödeyecek.

 

DİYALOG VURGUSU

Sıkıntılarımız yok mu var bunların hepsini aşarız. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket edersek aşamayacağımı hiçbir şey yok. Problem çıkarılarak sıkıntı çözülmez. Sistemi değiştirme noktasında aklımızı kullanacağız, değiştirmek için çalışacağız. Burada da ortak akıl diyalog. ‘Ben bilirim’ dediğin zaman kaybederiz, hep birlikte yapalım. Farklı düşüneceğiz Allah hepimizi farklı yaratmış, farklı beyin yaratmış ki farklı düşünelim diye yaratmış. İstese düşünce noktasında aynı yaratırdı. Zenginliğimiz zaten bu. İnsan oğlunun özelliği bu. Farklı düşüncelerinden dolayı kimse kimseyi kınamayacak. Farklılarımızı ortaya koyacağız, diyalogla meselelerimizi çözeceğiz.

 

‘TEŞVİK’ KONUSUNDA HEMFİKİR OLDULAR

Törende konuşan Milletvekilleri Faruk Çaturoğlu ile Ünal Demirtaş da, ekonomiyi ve yatırım ortamını ülke ve bölgesel olarak değerlendirdiler. CHP’li Demirtaş borçlanma ile büyüme ve gelişme sağlandığını savunarak bunu eleştirdi. Çaturoğlu ise borçlanmadan büyüme olamayacağını söyledi.

Tüm konuşmacıların ortak olarak seslendirdikleri ve hem fikir oldukları tek konu ise Zonguldak’ta yarım teşviklerinin yetersizliği oldu.

 

ÖZKAN-HİSARCIKLIOĞLU TARTIŞMASI

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adaylarından Mustafa Özkan, Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının son bölümlerinde söz alarak, “Nasıl oluyor da o bu kadar çöküntü içerisinde biz geriye gittik. Sertan kardeşimiz ve geçmiş yönetim çok güzel işler yaptı ise niye biz bu noktadayız? Ben sizden özellikle istedim. Bu algı operasyonunda, herkese eşit davranacağım dediniz, sonuna kadar bekledim demediniz. Sertan başkan kendi reklamını yaptığı gibi o zaman bizde çıkarız, diğer adaylarla oraya” dedi.

Hisarcıklıoğlu, ise “30 yıldır tanıyorum, Ama burası ahenk farklı, burası bir seçim platformu değil. Böyle şey olur mu ayıptır. Senle 30 yıllık hukukumuz vardı sana bu laflarını yakıştıramıyorum. Ben sizin misafirinizim burada. Ne Sertan’ın yanındayım ne karşısındayım, ne senin yanındayım ne karşındayım. Daha ne diyeyim ya?” şeklinde sitem etti.

Özkan daha sonra salondan ayrıldı.

 

SEMBOLİK AÇILIŞLAR VE PLAKET TÖRENİ

Program, Ereğli Organize Sanayi bölgesi yoluna TSO Onursal Başkanı Merhum Yaşar Tetiker Bulvarı” isminin verilişi, sahnede oluşturulan kurdele kisimi ile sembolik olarak açılırken, Vergi ve İSO sıralamasına girenler, odaya katkı veren belediye başkanları ve ilk kuruluşundan bu yana üyelikleri devam edenlere plaketleri verildi.

Hisarcıkloğlu'na İsmet Koç tarafından bir sepet 'enerji veren' Mavi Yumurta hediye edildi. Yığılca Belediye BAşkanı Muzaffer Yiğit'e plaketi TOBB Başkanı Muzaffer Yiğit tarafından takdim edildi. Ayrıca Onursal Başkan Merhum Yaşar Tetiker’in Oğlu Serkan Tetiker’e de Hisarcıklıoğlu tarafından hediye takdimi ve ardından TSO hizmet binasında Yaşar Tetiker Konferans Salonu açılışı yapıldı.

Zonguldak Vali Vekili Nevzat Daşdan, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, YIğılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, Ormanlı Belediye BAşkanı Bayram Başol, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, İyi Parti İlçe Başkanı Asım Tazegül, çevre oda başkanları, TSO Başkan Adayları Arslan Keleş, Niyazi Özcan’ın katıldığı törenlerin ardından, protokol üyelerine Erdemir Göztepe sosyal tesislerinde yemek ikram edildi.

 

PLAKET ALAN KURUM, KURULUŞ VE KİŞİLER

2014, 2015, 2016 yılları Kurumlar Vergisi 1.si ve ilk 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer alan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ adına Nezih Tunalıtosunoğlu,

 

2014 ve 2016 yıllarında Kurumlar Vergisi ‘.si ve İlk 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer alan Çınar Boru Profil Sanayi ve Ticaret AŞ adına Abdurrahman Çınar,

 

2014 – 2015 yıllarında Kurumlar Vergisi 3.sü Bozkuşlar İnş. Ltd. Şti. adına Onur Akçakese,

 

2014 yılı Kurumlar Vergisi 4.sü Has-Er Demir ve Çelik Ltd. Şti. adına Hasan Akyüz,

2014 yılı Kurumlar Vergisi 5.si Özel Ereğli Arkaz Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti. adına Ercan Yalçın’a plaket (katılmadı)

 

2015 Kurumlar Vergisi2.si, 2016 Kurumlar Vergisi 5.si Yılmaz Madencilik Ti. San. Ltd. Şti adına Ercan Yalçın,

 

2015 yılı Kurumlar Vergisi 4.sü, Falım Gıda İnş. San. Ltd. Şti adına Ayhan Günaydın,

 

2015 yılı Kurumlar Vergisi 5.si Azim Otomotiv Anonim Şirketi adına Mehmet Yılmaz (katılmadı),

 

2016 yılı Kurumlar Vergisi 3.sü Kdz. Ereğli Yıldız Demir Ltd. Şti adına Atilla Yıldız,

 

2016 yılı Kurumlar Vergisi 4.sü Türkler İnşaat Ltd. Şti adına Ahmet Türk,

 

İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Tat Metal Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ. Adına Akın Tatoğlu,

 

İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Özdemir Boru Profil Ltd. Şti adına Fevzi Özdemir,

Ayrıca Orhan Subaşı, Kenan Çuhan ve Bedri Erel adına torunu İlkin Erel’e en eski oda üyeleri olarak plaketleri takdim edildi.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!