Alaplı

“ALAPLI’YA 6 MİLYONLUK YATIRIM”

“ALAPLI’YA 6 MİLYONLUK YATIRIM”

 Erçal Fındık Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Erçal, yeni sezona 6 milyonluk yeni yatırımla girmeye hazırlandıklarını söyledi.

Fındık sektörünün köklü firmalarından Erçal Fındık Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Erçal, “ Yeni sezona Alaplı’daki fındık fabrikasının kapasitesini artırarak girmeye hazırlanıyoruz. Hedef burada 6 milyonluk yatırım yapmak” dedi. Fındık sektöründe yaşanan istikrarsızlıkların üreticiden, bu işin ticaretini yapanlara kadar yansıdığını belirten Erçal yaptığı açıklamada; “Erçal Fındık olarak, Alaplı’da ki fabrikamızın kapasitesini artırma kararı aldık. Toplamda 6 milyonluk bir yatırımı yeni sezona hazır hale getireceğiz. Türkiye fındık sektöründe önemli kazanımlara sahip. Biz bu gücü üretimden kaliteye, rekolte ve fiyat istikrarına kadar sağlamalıyız. Fındıkta küresel ısınma ve iklim değişikliklerinden ülkemiz etkilenmiş ve çok rekolteli yıllar geride kalmıştır. Fındıkta Avrupa’nın istediği rekolte ve fiyat istikrarıdır. Dünya’nın en fazla fındığını üreten ülke olarak, bu gücümüzü zaman varken kullanmazsak eğer yakın gelecekte bize karşı Amerika ve Avrupa’nın oyunları artar, Türk fındığına engel koymaya kalkarlar ve güçlüyken güçsüz duruma düşeriz. Ancak böyle bir lüksleri bugün için yok. Çünkü dünyanın en kaliteli ve en verimli fındığını Türkiye olarak biz üretiyoruz. Dünya genelinde üretilen fındıklar, çikolata firmalarının işini görmüyor. Biz Türkiye olarak kazanımlarımızı korursak Avrupa bu gerçeğin farkında olduğu için Türk fındığını el üstünde tutmaya devam edecektir. Ulusal Fındık Çalıştayı’nda konuşulanlar, eğer konuşulduğu yerde kalır, fındık üreticisi güçlü tutulmaz ve bahçeye girmeden mahsulün fiyatını bilmezse burada kaybeden Türkiye olacaktır.”

“GEÇMİŞ, BAŞARI OLARAK ANLATILMAMALI”

“Buradan şunu net söylemek gerekir, ülkemize en son 2012 yılında fındıktan 3 milyar dolar döviz girmiş. Bugün aradan 7-8 sene geçmiş. Biz ülkemize 2,5 milyar doları başarı olarak anlatmaya kalkmamalı ve yakın gelecekte fındıktan ülkemize 5-10 milyar dolar nasıl döviz getirebiliriz, bunun şartlarını ortaya koymalı, bunları tartışmalıyız. Bugün başkaları fındıktan 15 milyar dolar kazanıyorsa, biz ülke olarak fındığı çuvaldan çıkaramamış ve daha fazla katma değer oluşturamamışız demektir.”

“UCUZ TARIM KREDİSİ SAĞLANMALIDIR”

“Türk fındık ihracatçısı çok değerli işler yapıyor.  Modern tesisler Avrupa’da dahi yok. Ancak biz ülke olarak fındıktaki gücümüzü, ülkemize daha fazla döviz getirerek kullanmalıyız. Güçlü alıcıların olduğu yerde, güçlü satıcılar ve güçlü üreticiler olmak zorundadır. Bu altyapı eksikliklerinin Tarım Bakanlığı tarafından giderilmesi, Türk fındığının geleceği açısından büyük önem arz ediyor. Bugün ülkemiz kotasında fındık olan 15 borsanın tamamında lisanslı depoculuk faaliyetine geçmeli, seans salonları açmalı, üreticiye değerli evrak; çek ve senet verilerek ucuz tarım kredisi sağlanmalıdır.”

ERÇAL FINDIKTAN YENİ ÜRÜN "KAKAOLU FINDIK EZMESİ"

Ordu’nun Kumru ilçesindeki Erçal Fındık fabrikasında imal edilen yeni kakaolu fındık ezmesi, raflarda yerini aldı.

Kaynak: Karadeniz Ekonomi.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!