Köşe Yazarları

CENAZE NAMAZLARINDA ÖN SAF TUTMA HASTALARI

CENAZE NAMAZLARINDA ÖN SAF TUTMA  HASTALARI

 

Geçtiğimiz günlerde internette gezinirken vatandaşın din işleriyle ilgili bir kuruma sorduğu bir soru dikkatimi çekti. Vatandaş sorusunda; “Vakit namazlarında safın en önünde durmak çok sevap iken cenaze namazında en son safta olmanın daha çok sevap olmasının sebebini öğrenebilir miyim?” diyerek cevap istemiş.  Cevap aynen şöyle;  “Bismillahirrahmanirrahim.  Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, namaz saflarını önce erkekler, sonra erkek çocuklar en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiş ve Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete göre: “Erkeklerin en hayırlı, yani en çok sevap alacağı saf ilk saf, en az sevap kazanacakları saf son saftır. Kadınların en hayırlı, yani en çok sevap alacağı saf son saf, en az sevap kazanacakları saf ise ilk saftır.” buyurmuştur. Sünnet olan safların böyle olmasıdır. Fakat cenaze namazında en arka saf, cemaatle kılınan diğer namazlardan farklı olarak, sevap bakımından en faziletli saf kabul edilmektedir. Bunun hikmeti olarak şunları ifade edebiliriz: En ön safın cenaze sahiplerine ve yakınlarına bırakılmasının sağlanması. Arka safta durarak tevazuun gösterilmesi. Çünkü ölüler şefaatçidir ve arka safta duran kimse bu tevazuuyla şefaate daha layıktır. Ayrıca bu şekilde safların birden fazla oluşturulacak olması hasebiyle cenaze namazının kalabalık cemaatçe kılınmasının sağlanması. Çünkü cenaze namazında arzu edilen, safların çokluğudur” ardında kaynak olarak “(Müslim; Salat: 132; Ebû Davud; Salat: 98, Tirmizi; Salat: 166, Nesaî; İmamet: 32, İbn-i Mace; İkame: 52, A.b. Hanbel; No: 10611; 3/3, İbn-i Hibban; Birr ve’l-İhsan: 3; No: 402; 2/127)”yayınlamış.

Şimdi; gerek Alaplı gerekse Kdz. Ereğli ve bölgemizdeki tüm cenaze namazlarına katıldığınız da lütfen sağınıza solunuza bir bakınız.

Cenaze sahipleri acısı ile uğraşırken, reklam ve ön saf tutma hastalığı olan bazı kendini bilmez kişiler nerdeyse aile fertlerini arka tarafa kaydırarak orada yer tutma kavgasına giriyorlar. Hatta aralarında bazen de tartışıyorlar.

Hadise göre;  Fakat cenaze namazında en arka saf, cemaatle kılınan diğer namazlardan farklı olarak, sevap bakımından en faziletli saf kabul edilmektedir. Bunun hikmeti olarak şunları ifade edebiliriz: En ön safın cenaze sahiplerine ve yakınlarına bırakılmasının sağlanması. Arka safta durarak tevazuun gösterilmesi. Çünkü ölüler şefaatçidir ve arka safta duran kimse bu tevazuuyla şefaate daha layıktır”

Bir türlü ön saf tutma hastalığı olan kişilerin cenaze sahiplerinin acılarını musalla başında ölenleri ile yaşamalarına fırsat vermemelerine anlamış değilim. Acılı kişiler son anlarında onunla geçirmek istemeleri kadar doğal ne olabilir.

Bundan sonra Hadis-i Şerif’e uyarak gerekirse son safta yer tutmaya gayret göstereceğim, çünkü cenaze namazlarında sevap bakımından en faziletli yer arka saftır. İnşallah cenazelerle ile ilgisi olmayan üçüncü şahıslar bunu okur…

Allah acılarımızı en son yaşatan insanlardan eylesin. Olduğunda da kaybettiğimizi son ana kadar yanında yaşatmak nasip etsin. Amin…

 

Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Yazı Yorumu, Bu yazı için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!