Zonguldak Merkez

Evinin Müzeye Çevirdi.

Evinin Müzeye Çevirdi.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Bölücek köyünde oturan Muharrem Semerci (57 ) 250 yıllık tarih eserleri evinin duvarlarında sergiliyor.

              Alaplı'nın Bölücek köyünde yaşayan Muharrem Semerci, eski tarihi eşyaları evinin duvarında ve bahçesinde sergiliyor. Yaklaşık iki asırdan fazla, dedesinden kalma tarım araçları ve ev eşyalarını koruyup bugüne kadar ulaştırarak köyüne gelen ziyaretçilere sergiliyor. Atalarından kalma tarihi mirasa sahip çıktığını ve koruduğunu belirten Semerci, pulluk, ponduruk, burunluk, düven, öküz arabaları, tırmık, gibi tarım araçlarını sergiliyor. Ayrıca keten dokumada kullanılan araçlardan: keçire, çukuruk, demir tokmağı, Testi, gaz lambası, su testisi gibi 300 çeşit tarihi tarım ve ev araç gereçlerini evinin duvarında ve bahçesinde sergilemeye devam ettiğini belirtti.

Sem
erci, evini müzeye çevirmesi ile ilgili “Önce rahmetli annemin kullandığı eşyaları korumaya saklamaya başladım. Bu tarihi eşyaları daha önce samanlıkta toplayıp sakladım. Daha sonra boyasını ve onarımını yaparak korumaya aldım. Herkesin tarihine ve kültürünü sahip çıkması gerektiğine inanıyorum., Benden sonraki nesiller inşallah benim gibi tarihine ve kültürüne sahip çıkar. Bu tarihi eserleri benden sonraki kuşaklara hatta ondan sonraki kuşaklara da ulaşması için çocuklarıma vasiyet ettim. Şimdi bu malzemelerin çoğu kullanılmıyor. Teknoloji bunları öldürdü. Bazılarını maddi imkânsızlıklardan halkımız kullanmaya devam ediyor” dedi.


           Semerci, bu tarihi tarım ve ev araç gereçlerini sergilemek gerekirse Alaplı'da sergileyebileceğini günümüzün gençlerinin bu eserleri görüp geçmişini hatırlamalarını istediğini söyledi.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!