Zonguldak Merkez

TERSANELERE IŞIK VAR GİBİ!

TERSANELERE IŞIK VAR GİBİ!

 
 
Bakan Ergün, Ereğli Tersaneler Bölgesi’ndeki incelemeleri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmiş dönemde gemi inşaat sektörünün parlak günler yaşadığını söyledi.

Sektöre dayalı dünya piyasaların da hareketlenme olduğunu belirten Ergün, şöyle dedi:

“Dünyadaki global krizin, dünyadaki ticaretin daralmasıyla en çok etkilediği sektör, gemi inşaat sektörü oldu. Diğer sektörler de etkilendi ama onlar şimdi toparlıyorlar. Onlardaki üretim, istihdam ve ihracat kaybını büyük çapta telafi ediyoruz. Ama gemi inşaat sektörü çok parlaktı. 5-10 yıllık siparişleri doluydu. Ama krizden en ağır şekilde bu sektör etkilendi. O da toparlanacak. Yani, hiçbir şey böyle yerinde kalmayacak, eski parlak zamanlarını yakalayacak ama bu zamanı ağır hasar almadan atlatabilmek önemli. Yoksa çok ağır hasar alınırsa, toparlanması da zor olur.

Müşterileriniz siparişlerini kesmişse ve yeni sipariş alma şansı zayıf görünüyorsa, onlar olmadan desteklerin fazla etkisi olmaz.

O, piyasaların açılması süreciyle, desteklerin yan yana, bir birine takviye, destek olacak şekle gelmesi lazım. Yavaş yavaş dünya piyasalarında da bir hareketlenme var. Belki çok büyük ölçekte değil ama yeni gemi siparişleri de oluyor. O siparişlerle birlikte elbette sektörü bir araya getireceğiz. Deniz Ticaret Odaları, gemi inşa sektörünün diğer unsurları, tersane işletmecileri falan, bu süreçte ne yapabilirizi konuşup, değerlendireceğiz.”

Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem’de, kuruluşunda yaklaşık 7500 işçi bulunan tersanelerde bugünkü sayının700’lere düştüğünü ifade ederek, “Tersanelerde bitirilen gemiler duruyor. Bankalar el koydu, satış bekliyor” söyledi.

—OSB’NİN DURUMU-

Bakan Ergün, OSB’de kurulu, bazı fabrikaları gezip inceledikten sonra gazetecilere, Ereğli “Özellikle demir çelik sektörüyle ilgili yatırımlar. Bir anlamda Ereğli OSB bu yatırımlarla ihtisas OSB’ye dönüşmüş bulunuyoruz. Tabi yatırımcılarımızı böyle bir yatırım gerçekleştirdikleri için tebrik ediyoruz. Bazı sorunları var, arkadaşlarla onları paylaştık. OSB’nin kuruluşundan alt yapısının yapılmasına kadar bakanlığımız zaman zaman kredilendirme destekleri verdi. Şimdi de, özellikle bağlantı yolunun, ana güzergâhının tamamlanması için bir çalışma yapmamız gerekiyor. Mevcut sorunları da giderdikten, yatırıcılarımız da ara yolların sorunlarını giderdikten sonra bölge gerçekten güzel OSB olmaya aday olacaktır.

Sayılabilecek nitelikteki mamuller üretiliyor ama bunlardan nihai ürüne dönüştürebilecek fabrikalara da ihtiyaç var.

Bu sacları kullanacak üniteler neden burada çamaşır makinesi üreten fabrika olmasın. Veya otomotiv yan sanayisindeki bazı fabrikaların da olması halinde doğrudan bu fabrikalarda işlenebilecektir. Yani burası daha entegre; ham maddeyi, ara mamulü, nihai ürün yapan bir noktaya dönüşmüş olacak. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye’nin diğer yerlerindeki yatırımcılara bunları ve Ereğli OSB’nin avantajlarını anlatarak, burayı daha cazip bir noktaya getirme imkânına sahip olacağız.

—KÖY KANUNU-

AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan’a ait i fabrikada kahve içip, üzüm yiyen Bakan Ergün, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol’un gündeme getirdiği OSB yolu ile Köy Kanunu’na ilişkin taleplerine şöyle yanıt veri:

“Bildiğim kadarıyla İç İşleri Bakanlığı konuyla ilgili bir çalışma yapıyor. Ama mevcut konu Bakanlar Kurulu’na ve Parlamentoya getirmedi. Köy kanunu çok eski ve işlevi olmayan bir kanun. Yürütmeye çalışırsak bütün köylüler hapse girer. Çünkü o Köy Kanunu’na göre köylülerin hepsi yol, alt yapı gibi hizmetleri kendileri yapmak zorundalar. Çünkü köy kanunu, bunları yapmayana çok ağır müeyyideler de getiriyor.

Şimdi, günün şartlarına uygun köy kanunu, köy muhtarının pozisyonu ne olacak, bazı imkânlar da veren bir düzenleme içinde olduğunu biliyorum, inşallah iyi bir sonuç ortaya çıkar.

OSB’nin bağlantı yolunu bir yere kadar götürmüşüz. Şimdi asfalt ihale çalışması yapılacak. Bağlantı sahile sağlanmış olacak. O zaman artık köy içindeki bu yolların OSB tarafından kullanılmaması lazım, ya da çok acil durumlarda kullanılması lazım.”

Bakan Ergün, iş adamları ve sanayicilerle yapılacak toplantıya katılmak üzere Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’na geçti.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!