Zonguldak Merkez

EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK YASASI ZARURİ

EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK YASASI ZARURİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Alaplı Tüm İşçi Emeklileri Derneğini ziyaretinde yaptığı konuşmada ”Zonguldak’a her gelişimde emekli olan annemde şikâyet ediyor, kendimi maaşımdan kesilmiş gibi hissediyorum.  Her aile bu emekli problemini yaşıyor. Zonguldak olarak bizi daha çok etkiliyor. Emekliler için intibak yasasının çıkarılması zaruri gözüküyor. Bu sene ülkenin büyüme hızı çok iyi gözüküyor. Beklentilerin üzerinde çıktı veriler. Önümüzdeki sene başında 700 TL civarında maaş almak zorunda kalan emeklilerimiz için bir iyileştirme yapılabilir” dedi.

Emeklilerin problemlerinin çözümü için intibak yasasının çıkarılmasının zaruri hale geldiğini belirten Toptan,” Ben geçen yıl şöyle bir öneride bulunmuştum. Türkiye’de 40- 50 bin memur alınacak. Bu alınacak memurların çok zaruri olanların dışında memur alımını erteleyip, emekli kesimine bir miktar para ayrılsa daha iyi olur diye bir öneride bulunmuştum. Bakan arkadaşlarla bu önerimi ve düşüncemi paylaştım. Ama o artık geçti. Bu sene ülkenin büyüme hızı çok iyi gözüküyor. Beklentilerin üzerinde çıktı veriler. Önümüzdeki sene başında 700 TL. Civarında maaş almak zorunda kalan emeklilerim için bir iyileştirme yapılabilir. Devleti yönetenlerin ve hükümeti yöneten Başbakanın bildiği bir problem. Bizde fırsat buldukça her zeminde bunu dile getiriyoruz. İnşallah önümüzdeki sene itibarıyla sıkıntı ortadan kalkar. Binlerce ev var 700 TL. ile bir ay boyunca geçinmeye çalışan. 700 TL emekli maaşından, okulda okuyanda harçlık istiyor, Üniversiteyi bitiren çocuklarımızda harçlık istiyor, yeni doğan bebekte, askerdeki evlatlarımızda o paradan harçlık istiyor. Kısaca her derde deva olmaya çalışan bir 700 TL. Emekli ücreti. Hayat pahalılığı artmıyor ama inmiyor da. Onun için emeklilerimiz çok zor şartlar altında geçimlerini sürdürüyorlar” dedi.

Zonguldak’ta istihdama yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü,” Zonguldak’ta geçen 8 yıl içinde çok önemli istihdam imkânı yarattık. 2002 yılında Zonguldak’ta 55 bin sigortalı varmış, şu anda 74 bine sigortalı çalışanımız var. Yani 7-8 yılda 19 bin kişi artmış.  Bu rakamlara ekonomik krizden dolayı tersanelerden çıkartılan 4-5 bin çocuğumuz dahil değil. Çalışırken bir anda işsiz hale gelmek çok zorluyor. Çünkü çalışırken belli bir düzey yakalıyor, evini ve durumunu çalışıyor olma şartlarına göre ayarlıyor, onu kaybettiğinde ciddi problem oluyor. Bunu çözmek için gayretlerimiz var. Ekonomik kriz Türkiye’de il olarak en çok Zonguldak’ı etkiledi. Mevcut tersanelerde 5 bine yakın evladımız işsiz kalırken yapılması düşünülen biri ahşap yat tersanesi olmak üzere üç adet tersanede daha kazma dahi çakılamadı,  dolgu ve diğer çalışmalar başlayamadı. Genel olarak baktığımızda Alaplı’nın önünün çok açık olduğunu açıkça ve samimice söyleyebiliriz. Alaplı Zonguldak’ın diğer ilçelerinden daha şanslı. Çünkü Alaplı’da üç adet tersane ile Alaplı Limanı yapılacak olması, önümüzdeki 5 yıl içinde Alaplı Zonguldak’ın değil Batı Karadeniz’in parlayan yıldızı olacağını düşünüyorum. Şu anda emekli ve çalışanlarımız zor günler geçiriyorlar. Bunlara tabiî ki çareler bulacağız. Ama önümüzdeki günlerde özellikle Alaplı ilçemiz bölgenin en önemli sanayi kenti olacağına inancım tamdır. Olması içinde elimizden ne geliyorsa yapmaya özen göstereceğiz”   

Alaplı Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Uysal’da konuşmasında ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Emeklilerin durumlarının çok zor olduğunu  Türkiye’de açlık sınırının 800 TL olduğunu, fakat hala 700 TL ve altında emekli maaşı alan emeklilerinin bulunduğunu belirten Uysal,  emeklilerin ekonomik ve sosyal anlamda çok zor günler yaşadığının altını çizdi.

Devlet büyüklerinden emeklilerin sorunlarını görmezden gelmemelerini istediklerini belirten Uysal, “Emeklilerimiz için acil olarak intibak yasasının çıkması gerekmektedir. Türkiye’de açlık sınırının 800 Tl olarak hesaplandığı düşünüldüğünde 700 TL ve altında ücret alan emeklimiz demek ki açlıktan ölmemek için büyük gayret ve çaba sarf etmektedir. Emeklilerimizin hiçbir sosyal tesisi bulunmamaktadır. Ereğli tersaneleri kapanmasından dolayı işsiz kalan gençlerimizin geçimleri emekli babalarının ve annelerinin sırtına bindiğinden emeklilerimizin yükü bir kat daha artmıştır. Emeklilerimiz ayda en az iki yada üç defa sağlık sorunlarından hastanelere gittiğinden ayda 50 ile 70 tl arasında hastanelere sağlık ücreti maaşımızdan kesiliyor. Emeklilerin 25-30 boyunca çalıştıklarından dolayı ayda iki veya üç defa sağlık kurumlarına gitmesi çok doğaldır. Ama bizden kesilen ücretlerin haksız yere alındığını düşünüyoruz. Türkiye’de 9 Milyon emekli bulunmaktadır. Bunu eşleriyle ikiye çarparsanız, 18 Milyon emekli seçmen demektir. Bu rakam hiçte küçümsenecek ve yabana atılacak bir rakam değildir. Bizim siz devlet büyüklerimizden istediğimiz, emeklilerimizin sorunlarını görmemezlikten gelmemelerinizdir” dedi.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam

1 Yorum

  • köksal bey bir mesaj verdiyse iyi haber demektır..emekli için bu yasa acil çözüm yoksa torunlara harçlık veremez duruma gelecez yazık olacak sonra.....