Genel

FABRİKA KURAN FABRİKA KARDEMİR, 85 YAŞINDA

FABRİKA KURAN FABRİKA KARDEMİR, 85 YAŞINDA

 Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları(Kardemir), kuruluşunun 85. Yılını kutluyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 3 Mart 1937’de temeli atılan Kardemir, ‘Türkiye’nin ilk Ağır Sanayi kuruluşu’ olarak tarihe geçti.

Temeli, dönemin Başbakanı, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından atılan Kardemir, Üretime ise 9 Mart 1941’de başladı.

1955’e kadar Sümerbank’a bağlı Demir Çelik Fabrikaları Müessese Müdürlüğü adı altında çalışan müessese, bu tarihten sonra bağımsız duruma geldi ve “Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü” adını aldı.

Aynı yıl Etibank’ın bir müessesesi olan Divriği Demir Madenleri’ni de bünyesine alan Kardemir aynı zamanda ‘okul’ görevini de üstlenerek, sektörde eleman yetişmesine öncülük etti. Sektöründe Kütük Demir ve Çubuk Demir üretimi ile ülke sanayisine hizmet veren Kardemir, 600 bin ton olan üretim kapasitesini, 1995’de özelleştirilmesi sonrası 3 milyon tonun üzerine çıkardı. Kardemir ayrıca, ülkenin 3. Ağır sanayisi olan İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları’nın kurulmasına da öncülük etti.

Ülkede tren tekerleği ve ray üretimi yapan tek fabrika olma özelliğine sahip olan Kardemir, bu üretimini ihraç edebilecek konuma geldi.

Yeni ürün gamı çalışmalarını da sürdüren Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, aynı zamanda bulunduğu bölge ve ülkesine, ekonominin yanı sıra bir çok sosyal ve kültürel katkılarda da bulunuyor.

 

 



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!