Alaplı

KOCAMAN: "ASIL FINDIK FİYATI, TÜCCAR KAPIYA GELDİĞİNDE BELLİ OLACAK"

KOCAMAN:

 Alan bazlı ödeme, gübre ve mazot desteğiyle birlikte 54 lira olarak açıklanan fındık taban fiyatı, üreticinin kafasını karıştırırken, DSP Alaplı İlçe Başkanı İsmet Kocaman, "Asıl fındık fiyatı tüccar kapıya geldiğinde belli olacak." dedi.

Kocaman, yaptığı açıklamada, 54 lira olarak açıklanan 50 randıman fındığın kilogram fiyatının iyi gibi göründüğünü ancak alan bazlı ödeme, gübre ve mazot desteğinin de fiyata dahil edilmesiyle üreticide kafa karışıklığı oluştuğunu ifade etti.

Önceki yıllarda alan bazı ödeme, gübre ve mazot desteklerinin dönüm başına üreticiye ödendiğini hatırlatan Kocaman, "Ancak, bu yıl bu üç destek ödemesiyle birlikte tek fiyat açıklandı.  Dönüm başı ödenen alan bazlı, gübre ve mazot destekli ödemeler, üreticinin TMO'ya sattığı ürününe nasıl yansıtılacak? Dönümü fazla olanla aynı olan arasında bir fiyat farkı olmayacak mı? Eğer olmayacaksa, bu, alan bazlı ödeme, gübre ve mazot desteğinin kaldırılmış olması anlamına gelmez mi?” diye sordu.

TMO'nun, fındık alımlarında, alan bazlı ödeme, gübre ve mazot desteği dahil Giresun kalite fındık için 53 lira, levant kalite fındık için 52 lira ve sivri fındık için 51 lira fiyat açıkladığını ifade eden Kocaman, “Açıklanan 54 liralık taban fiyat ile TMO'nun açıkladığı fiyat arasında da bir fark var. Üreticimizin kafası iyice karıştı. Tüccar fındığı hangi kriterlere göre alacak? Alan bazlı ödeme, gübre ve mazot desteğini tüccar vermeyeceğine göre, serbest piyasada fındık fiyatı çok düşecek. Fındığın serbest piyasadaki fiyatı, tüccar kapıya geldiğinde belli olacak. Aynı zamanda bir fındık üreticisi olarak, ben bu yılki fiyattan bir şey anlamadım. Halbuki, alan bazlı ödeme, gübre ve mazot desteği olmadan fiyat açıklansaydı, kafalar karışmazdı. Taban fiyat 54 lira denilerek, oldubittiye getirildi. Fındık fiyatının nasıl seyredeceğini tahmin bile edemiyoruz. Beklenmedik düşük fiyatlar ortaya çıkarsa kimse şaşırmasın“ ifadelerini kullandı.

Fındık üreticisinin sahipsiz bırakıldığını belirten Kocaman, “Ne açıklanan fiyat öncesinde, nede sonrasında fındık üreticisinin sesi, beklentileri bir şekilde dile getirilmedi. Herkes, kulağının üzerine yattı” dedi.

Gübreye, mazota geçen yıla oranla yüzde 300’lerin üzerinde  zam yapıldığını anlatan Kocaman, “İşçilik ücretleri de geçen yıla oranla en az yüzde yüz artacak. Ama, fındığa verilen fiyat maliyetlerdeki en küçük artış oranında bile olmadı. Ek ödemeler olmadan 54 lira açıklanmış olsaydı, bir nebze daha tatminkar olurdu. Bu fiyat üreticiyi kurtarmaz. Kurtarmadığını fındık pazara indikten sonra daha iyi anlayacağız" şeklinde konuştu.

 



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!