Zonguldak Merkez

TİRYAKİ; ‘’PROJE ZONGULDAK’A BÜYÜK DEĞER KATACAK ’’

TİRYAKİ; ‘’PROJE ZONGULDAK’A BÜYÜK DEĞER KATACAK ’’

 GAZININ KARAYA ÇIKARTILMASINA YÖNELİK HUMMALI ÇALIŞMALARDA SONA GELİNİYOR...

-TPAO GENEL MÜDÜR YARDIMCISI TİRYAKİ:

-‘’PLANLANDIĞI ŞEKLİYLE GAZIN 2023’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE FİLYOS’A ULAŞTIRILMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ’’

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki, ‘’Planlandığı şekliyle gazın 2023'ün ilk çeyreğinde Filyos'a ulaştırılması için gayret gösteriyoruz’’ dedi.

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki,

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Limanı'nda yer alan TPAO tesislerinde bir araya geldiği Zonguldak’ta görevli gazetecilere yaptığı açıklamada, Sakarya Gaz Sahası'ndan Filyos beldesinde inşası süren işleme tesisine getirilecek doğal gaz hattının yapım çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

‘’PLANLANDIĞI ŞEKLİYLE GAZIN 2023’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE FİLYOS’A ULAŞTIRILMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ’’

Karadeniz'deki doğal gaz rezervinin karaya çıkartılmasına yönelik çalışmaların titizlikle devam ettiğine işaret eden Tiryaki, şöyle konuştu:

‘’Seven Arctic Gemisi de denizin tabanındaki kuyular ile karaya olan ilişkiyi sağlayabilecek kordon bağını çekecek.

170 kilometrelik mesafeden boru döşeme çalışmaları sürüyor, planlandığı şekliyle gazın 2023'ün ilk çeyreğinde Filyos'a ulaştırılması için gayret gösteriyoruz. Burası Filyos istasyonu, Türkiye Petrolleri’nin Karadeniz gazının karaya çıkacağı bir nokta. Çalışmalar, son sürat devam ediyor, programlarımız çerçevesinde devam etmekte.

Gazımızın, 2023 yılının ilk çeyreğinde gelmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şu anda deniz tabanında ve karada çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmekte. Tabi bunun yanında sosyal sorumluluk kapsamında da çalışmalar yapmaktayız.’’

‘’KALİFİYE PERSONELLER BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR’’

‘’Kalifiye personeller bizim için son derece önem arz etmektedir’’ diyen Tiryaki, şöyle devam etti:

‘’Gelecek yıllarda kalifiye personelin ihtiyacının karşılanması için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu'nda 55 öğrenci eğitim öğretim hayatına başladı.

Sağlık alanında da yöre halkına hizmet etmesi için teşekküllü bir sağlık ocağı açtık. Özellikle bizim ihtiyacımız olan geniş manada gelecek yıllarda ihtiyacımızı karşılayacak olan Bülent Ecevit Üniversitesi adı altında Çaycuma Meslek Yüksek Okulu’nun açılması ve bu sene buraya ilk kez 55 öğrenci aldık. Bunlar gerekli eğitimini tamamladıktan sonra kendi ihtiyaçlarımızda büyük bir çoğunluğunu kullanacağız. Özellikle burada yetişecek kalifiye personeller bizim için son derece önem arz etmektedir. Yöre halkına hizmet etmesi için buraya bir sağlık ocağı açtık. Şu anda 4 adet ambulans, 5 adet oda ve 60 adet personel ile yöre halkına ve kendi personelimize hizmet vermekte. Yollar ve çeşitli çalışmalar devam ediyor. Burada çalışırken, sosyal sorumluluk projesi adı altında elimizden geldiği kadar yöre halkına da faydalı olmaya çalışıyoruz. İnşallah çalışmalar bunda sonra da devam edecek.’’

‘’ZONGULDAK’A BÜYÜK DEĞER KATACAK BİR PROJE’’

Tiryaki, projenin büyüklüğü konusunda da ‘’Bu çok büyük bir proje, özellikle Zonguldak sınırları içerisinde devam eden ve sonuçlandığı zaman Zonguldak’a büyük bir değer katacak olan bir proje. İnşallah her şey önümüzdeki dönem sağlıklı ve hayırlı olur’’ diye konuştu.

‘’SEVEN ARCTİC GEMİSİ ÇOK ÖNEMLİ BİR AŞAMAYI YERİNE GETİRECEK’’

Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki, İstanbul Boğazı'ndan Zonguldak'a yol alan Seven Arctic Gemisi’nin doğal gaz hattının yanına data hatlarını yerleştirme çalışmalarına başlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

‘’Geminin bu günlerde işe başlamasını bekliyoruz. Gemi çok önemli bir aşamayı yerine getirmiş olacak. Denizin tabanındaki kuyular ile karaya olan ilişkiyi sağlayabilecek kordon bağını çekecek. Bu aslında 16 santim çapında büyük bir kablo, bu kablonun içerisinde 4 tane elektrik kablosu, yedekleriyle beraber hidrolik hatlar, kimyasal hatları, fiber optik kablolar geçmekte. Esasen bu elektrik kablosuyla altta bulunan vanaların ve elektrik ile çalışan sistemlerin beslemesi burada yapılacak. Hidrolik hatlar genel kuyu emniyeti için kullandığımız vanaların, valflerin açılmasını sağlayacak kimyasal hatlar ve boru içerisinde oluşabilecek korozyon konusunda bizlere faydalı olacak. Fiber optik kablolar ise önümüzdeki dönem haberleşmeyi ve oradaki bütün uzaktan kumanda otomasyon sistemini kontrol edecek. Çok komplike bir sistem. Bu sistemin devreye alınmasında en önemli aşama bu umbilicalların (kordon bağı) çekilmesidir.’’

‘’BORU HATTINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ’’

170 kilometrelik mesafeden doğal gaz borularının yerleştirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiğini anlatan Tiryaki, şunları söyledi:

‘’Borularda son aşamaya geldik. Sadece bir boru değil, 3 boru çekilecek. Aslında boru demeyelim de biri kablolar, biri glikol, biri de gaz hattımız için 2 boru çekilecek. Borular program çerçevesinde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bitirmeyi umuyoruz.’’

EŞLİK ETTİLER

Bu arada TPAO Mühendislik Daire Başkanı Enver Çetinkaya ve TP-OTC Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem de TPAO Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki'ye eşlik etti. Heyet, toplantı sonrası maket üzerinde çalışmalar ve kuyular hakkında bilgi verdi.

Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki, ilk etapta 10 kuyu üzerinden karaya doğal gazın taşınması için çalışmaların hızla sürdüğünü vurguladı.

HABER: ORHAN AKYÜZ



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!