Alaplı

ERÇAL FINDIK, ALAPLI’DAN 20 MİLYON DOLARLIK FINDIK İHRACATI YAPACAK

ERÇAL FINDIK,  ALAPLI’DAN 20 MİLYON DOLARLIK FINDIK İHRACATI YAPACAK

 Erçal Group bünyesindeki Alaplı Erçal Fındık Fabrikası 2023 yılı fındık hasadından 20 Milyon Dolarlık fındık ihraç etmeyi planlıyor.

Alaplı Erçal Fındık Fabrikası 3.5 milyon kilogram depolama ve 30 milyon kilogram fındık kırma kapasitesine sahip olup 100 kişiye iş ve aş sağlıyor. Fabrikadan dünyaya milyonlarca dolarlık fındık ve ürünleri ihraç ederek ülkeye ve ilçeye döviz girdisi ile katma değer sağlıyor.

Alaplı Gazeteciler Derneği yönetimi tarafından daha önce başlattıkları  ’Alaplı’ya katma Değer Sağlayan İş Yerleri ’ ziyaretleri programı kapsamında Erçal Goup Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Erçal’i Alaplı Erçal Fındık Fabrikasında ziyaret ettiler.

 Erçal, Alaplı Gazeteciler Derneği başkan ve yöneticilerinin ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Alaplı fındık fabrikasını 2006 yılında faaliyete geçirdiklerini, 2019 yılında üretim kapasitelerini iki katına çıkarttıklarını söyledi.  Fabrikanın yıllık 30 bin ton fındık kırma kapasitesinin olduğunu ifade eden Erçal şunları söyledi; “Erçal Group olarak Alaplı fındık fabrikamıza büyük önem veriyoruz. 2019 yılında kapasitemizi iki katına çıkartarak en az 30 bin ton fındık kırabilecek duruma getirdik. Fabrikamızda 100 kişiye istihdam sağlıyoruz. Şimdide entegre kavurma tesisini kurarak dada çeşitli ürünler üretmeyi planlıyoruz.

Zonguldak bölgesinde 2023 yılı ürünü olarak 45 bin ton fındık rekolte bekleniyor. Bunun 20 bin tonu Alaplı üreticimizin ürünü olarak diye düşünüyoruz. 2022 yılında fabrikamız 17 bin ton kabuklu fındık kırdı. 2023 fındığının yaklaşık 7/8 bin ton bazında kabuklu fındık  ihraç ederek ülkemize döviz girdisi,  ilçemize de katma değer sağlamayı hedefledik” dedi.

Fındık üreticisine bazı tavsiyelerde bulunan Erçal Group Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Erçal; “Üreticimiz mümkün olduğunca fındığı dalından zamanında toplamalıdır. Yere düşen fındık belli bir zaman sonra çürümeye başladığında üreticimiz ürün ve fiyat kaybına uğruyor. Ayrıca ne az nede fazla olmadan çok iyi kurutulmalı. Son olarak ta üreticilerimiz fındığı kuruttuktan sonra jüt (kıl) çuvallarda saklamadır. Bu yıl Alaplı ve bölgemizde fındık hasadı gayet güzel görünüyor. Bu vesile ile tüm fındık üretici çitçilerimize kolaylıklar ve bol kazançlı bir fındık hasadı diliyorum” dedi.

‘Alaplı’ya katma Değer sağlayan iş yerleri’ ziyaretine Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı, Dernek Genel Sekreteri Ertuğrul Yüksel ve Dernek Saymanı Mustafa Kanca katıldı. 



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!