Alaplı

KDZ. EREĞLİ İL OLMAYI ÇOKTAN HAK ETTİ..

KDZ. EREĞLİ İL OLMAYI ÇOKTAN HAK ETTİ..

 ***Kdz. Ereğli’de son yapılan kazılar sonucunda, M.Ö. 2500 - 2200 yılları arasında bölgede yaşayan yerli halkların bulunduğu ortaya çıkmıştır. İlçenin tahinin bu noktalara gelmesine katkı sağlayan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, göreve geldiği 1994 yılından bu zamana kadar Ereğli’nin bir Avrupa kenti olması konusunda büyük mesafeler kat etmiştir.

***Kdz. Ereğli, tarihi ve stratejik konumu itibariyle Batı Karadeniz’in en önemli askeri, turizm,  sanayi ve liman kentidir.  ERDEMİR, Karedeniz Bölge Komutanlığı, eski adı EKİ(Ereğli Kömürler İşletmesi), Zonguldak ilinin tek kalesi olan, antik çağda M.Ö. 4. yüzyılda Klearchos tarafından yapılıp şu anda her ne kadar askeriyenin kontrolünde olsa da yakın zamanda Kdz. Ereğli haklının hizmetine sunulacak Ereğli kalesi.

***Kdz. Ereğli denizleri ve üç adet deniz sosyal tesisleri ilimizin hiç birinde bulunmamaktadır. Sevgi, barış ve Dostluk sosyal tesisleri kurban barımın dokuz günlük tatilinde hıncahınç dolmuş, komşu il ve ilçelerden gelen misafirlere dahi sorunsuz hizmet vermiştir. Kdz. Ereğli, bu dokuz günlük bayram sürecinde ilçeyi yüz binlerce kişi ziyaret ederek Kdz. Ereğli’nin parlayan yıldızı olduğunu bir kez daha alenen göstermiştir.

***Kdz. Ereğli’nin etle tırnak olduğu,  canı ciğeri Alaplı ilçesi vardır. Alaplı köyleriyle 48 bin nüfusu olan sanayileşmekte büyük adımlar atan, ‘kasap köftesi, deniz ürünlerinin ızgara ve mangalda buluştuğu’ yöresel yemekleriyle komşu il ve ilçelerden gelen misafirlerine mükemmel sunumlar yapan bir 1966’da Alaplı’da belediyeyi kuran, kurucu belediye başkanı Eyüp Yaman’ın memleketi Alaplı, soysa kültürel özelliği ile Zonguldak’ta öne çıkan ilçelerin başında gelir.

***Alaplı’nın canlarının olduğu Gümeli Beldesini anlatmak sözcüklere sığmaz. Zonguldak ilinin tek yaylaları Gümeli beldesindedir. Yeşilin her tonunun görülebildiği sık ormanlar arasındaki doğal güzellikleri ve kuş sesleriyle ziyaretçilerini adeta büyüleyen Bölüklü ve Bacaklı yaylaları, kentin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin adresi oluyor. "dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri" olan 4 bin 120 yaşındaki porsuk ağacının yanı sıra bin yaşını geçen onlarca porsuk ağacının bulunduğu "Gümeli Tabiat Parkı"nda ziyaretçiler, bölgede çadır kurarak konaklama da yapılabilen doğa harikası. Ayrıca Zonguldak’ın en büyük fındık üreticisi. Yılda 20/25 bin ton fındık üreten Alaplı, yine yılda 13/15 bin ton fındık üreten Kdz. Ereğli ülke ekonomisine çok büyük katma değer sağlıyor.

***Ormanlı ve Kandili beldeleri ise kendine has çok özellikleri barındıran yerleşim yerleri. Kandilli beldesinde EKİ işletmesinin yıllarca kullandığı Fransızlar zamanında yapılmış tarihi 100 yıllık raylı (varegel)olan asansör,  Ormanlı beldesinde Kızılca Pınar barajı.

*** Tüm bu kriterler göz önüne alındığında, ‘Denizin mavisi, Güneşin Sarısı ve Ormanın yeşili’’ile Kdz. Ereğli yıllar önce Guinness Dünya Rekorlar Kitabına dahi girerek Kdz. Ereğli’nin efsane belediye başkanı Halil Posbıyık’ın öncülüğünde il olmayı hak ediyor.

***Bu süreç tarihi bir fırsattır. Bu sürece siyasi çıkarları ve menfaatleri uğruna ihanet eden kim olursa bir gün tarih onları kesinlikle af etmeyecektir. Ereğli il olursa iki milletvekili çıkartacak nüfusuna sahiptir. Yıllarca Kdz. Ereğli’ye bir milletvekilini çok gören iktidarlara inat şimdi Alaplı ve Ereğli’nin iki milletvekili olacak olması fikri bile bizi heyecanlandırmıştır. O zaman,  gür sesle bağırmamız lazım diyorum” KDZ. İL OLMALIDIR” ve Kdz. Ereğli il olmayı çoktan  hak etmişti.

***Yıllarca Kdz. Ereğli’nin il olması düşüncesini her platformda gür sesiyle bağıran, duyurmaya çalışan Kdz. Ereğli’nin efsane belediye başkanı Halil Posbıyık’a, bu konuda gür sesini çıkartan sivil toplum örgüt liderlerine ve kanaat önderlerine sonsuz teşekkür etmek gerekir. İyiki varsınız…

Kalın sağlıcakla…



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!