Alaplı

GANDEZLER, ALAPLI’DA 100 YILDIR ET KESİYOR

GANDEZLER, ALAPLI’DA 100 YILDIR ET KESİYOR

 Alaplı’da 100 yıldır kasaplık yapan Koçak ailesi Gandezler Kasabı adı altında et kesiyor.

Alaplı'nın en eski kasaplarından olan Koçak ailesi, bir asırdır Alaplıların et ihtiyacını karşılamak için çalışıyor. 1920’li yıllarda Alaplı ilçesinde büyük büyük babaları Gandez Mehmet Koçak tarafından kasaplık mesleğe adım atan aile, dördüncü kuşak üyesi Yüksel Koçak ile 5. Kuşak oğlu Maksut bu mesleği başarılı şekilde sürdürüyor.

DÖRDÜNCÜ KUŞAK OLARAK BEN BAŞLADIM

Bu meslekte dördüncü kuşak olduğunu ifade eden Yüksel Koçak; “. Bu işi büyük büyük babam Gandez Mehmet Koçak başlatmış. Daha sonra Mehmet oğlu Mehmet dedem devam ettirmiş, ondan da babam Mehmet amcalarım Ahmet ve Muharrem devralmış. İlkokulu bitirmemle birlikte 1973 yılında mesleği ban de katıldım. Yaklaşık yüz yıldır Gandezler Kasabı olarak bazen doğal yollardan kendi yetiştirdiğimiz bazen de yaylarda doğal ortamlarda yetiştirilen hayvanları keserek Alaplı ve bölge insanımıza sunuyoruz.

DEDELERİMİZ KESTİĞİ HAYVANLARI AĞACA ASARAK SATARMIŞ..

Kasaplı mesleğinde eskiden ince işçilik olmazmış. Kıyma, bonfile, biftek yada antikort gibi et ürünleri kasap tezgahlarında satılmazmış.  O dönemde elektrik olmadığından hayvan kesilmeden önce sipariş talepleri alınır, hayvan kesildikten bir saat sonra tümü satılırmış. Alaplı’ya elektrik geldikten sonra kasaplık sektörüne ilk buzdolabını Gandezler Kasabı olarak bizler almışız. Teknoloji geliştikçe kasaplık sektörüne ince işçilik et ve ürünleri girmeye başladı. Alaplı’da kasap dükkanları ahşap olarak köprü başında merhum kurucu belediye başkanı Eyüp Yaman döneminde yapılmış. Bu vesile ile kasaplar bir araya getirilmiş. Kendisini şükranla anıyoruz.  

5. KUŞAK OLARAK OĞLUM MAKSUT BAYRAĞI DEVİR ALACAK

1973 yılından buyana kasaplık mesleğinin içindeyim. Yaklaşık elli yıldır bu mesleği severek yapıyorum. Ama artık yavaş yavaş Gandezler Kasabı bayrağını 5. Kuşak olarak oğlum Maksut’a devretmeye hazırlanıyorum. Müşteri portföyümüz sadece Alaplı olarak sınırlı değil. Bizden et ve et ürünleri almaya Kdz. Ereğli, Akçakoca, Yığılca, Ormanlı, Gülüç ve diğer bölge insanlarımız gelmektedir. Buda bizleri mesleğimizi daha iyi, kaliteli, hijyen olarak yapmamıza katkı sağlıyor. Yüz yıldır Gandezler Kasabı markasını onur ve gururla yaşatmaya devam ediyoruz bundan sonrada devam edeceğiz”

 



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!