Zonguldak Merkez

AT ÜSTÜNDE KIRMIZI GELİN

AT ÜSTÜNDE KIRMIZI GELİN

 Makedon asıllı damat, gelinin isteği üzerine 30 yıllık geleneği düğüne katılanlara yaşattı. Gelin evinden çıkınca araba yerine kendisi için hazırlanan ata bindirildi. Üniversiteli Gençlerin düğünlerini unutulmaya yüz tutmuş geleneklere uygun yapılması Ereğli’de büyük ilgi gördü.

 

 

Ereğli’nin Bahçeli evler semtinde yapılan düğün izleyenleri geçmişe götürdü.

Ereğli’ de 30 yıl öncesinde yapılan düğün geleneği, günümüzde Kağan, Pirnur çiftinin düğününde yaşatıldı. Ereğlili Pirnur, Makedonya asıllı Kağan ile 30 yıldır unutulan geleneklerini yaşatmak için düğünlerini Allı Gelin diye tabir edilen yöresel düğün ile evliliklerine ilk adımı attılar. Gelin alma merasimi öncesinde gelenek gereği iki adet at gelin evine getirildi. Evde yapılan duanın sonrasında gelin evinden çıkartıldı. Gelin evinden çıkartılırken, gelenek içinde bulunan davul zurna ve köçeklerde büyük beğeni ile izlendi. Gelin, kendisi için hazırlanan ata bindirildi. Geleneğe göre gelinle birlikte ata binerek gezmesi gereken damat ise ata binmek yerine eşinin bindiği atın yularını tutarak eşi ile birlikte gezmeyi tercih etti.

 

Site içinde yapılan gezi de ise Ereğlili vatandaşlar düğünü meraklı gözler içerisinde seyretti. Eski toprak olarak tabir edilen vatandaşlar düğün geleneğinin bir kez daha yaşatılmasının sevindirici olduğunu belirtti. Site içinde yapılan gezi esnasında ise hazırlanan gelin arabası da atın arkasından geldi. Turun tamamlanmasının ardından Gelin ve Damat gelin arabasına binerek düğün salonuna geldi. Düzenlenen kına töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pirnur-Kağan çifti, yaşadıkları duyguları anlattı.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!