Köşe Yazarları

EREĞLİ VE ALAPLI FIRSATI KAÇIRMAMALI

EREĞLİ VE ALAPLI FIRSATI KAÇIRMAMALI

Son günlerde sık sık gündeme gelen Türkiye’nin ilk yerli otomotiv üretme projesinin hayata geçmesine az bir zaman kala, Ereğli ve Alaplı sessizliğini koruyor.  Yeni yerli otomotiv pazarında Ereğli ve Alaplı’nın yeri ne olacak?

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan,”Yerli otomotiv projesinde Ereğli ve Alaplı yerini almalıdır. Erdemir yanı başımızda, yassı mamul ve saç yanı başımızda. Bölgemizin sanayicileri ve iş adamları ile metal sektörü bu fırsattan yararlanmalı” diyerek yatırımcılarımızı uyarmaya başladı.

Gerçekten de Dünyanın en kaliteli teneke, saç ve yassı mamulünü üreten Erdemir gibi bir dev kuruluş yanı başımızda. Bu zamana kadar sadece saç dilme ve kesme gibi işlerle uğraşan sanayicimiz, bundan sonra ufkunu genişletmeli, otomotivin çamurluğunu, tavanını, kapılarını kaputunu yapabilmek için şimdiden arayışlara başlamalı diye düşünüyorum.

 İlçelerimizde çok ortaklı büyük şirketler kurulabilir.  Atalarımız “Birlikten güç doğar” sözüne dikkate alarak, Kayseri, Konya ve Antep gibi sanayileşmiş illerimizin alt yapılarını incelemek ve ona göre bizde de buna benzer atılımlar yapmak gerekmektedir. Atı alan Üsküdar’ı geçtiği zamanımızda, akıllı bilinçli ve programlı bir çalışma ile yeni yerli otomotiv sektöründen bizlerde payımızı alabiliriz. Ereğli’deki kanaat önderleri ile ileri gelen büyüklerimizin bir araya gelmesi ile bir toplantı düzenlenebilir. Ereğli’nin ve Alaplı’nın geleceği masaya yatırılabilir.  Un, şeker, yağ var ama ortada helva yok. Yıllardır iç çekişmelerden dolayı her iki ilçede kendi kabuğunun dışına çıkamadı. İki yüz binden fazla nüfusu olan bu iki ilçede tek birçok ortaklı şirket yok.  Yatırım yok. Yatırımcı yok. Sadece boş boş dedikodu var.  Kavga, hırlaşma, didişme ve dışarıdan seyretme var.  İş ve icraat yok. Zaman şimdi birleşme ve kaynaşma zamanıdır.  Zaman birlik olma ve bütünleşme zamanıdır. Yeni yerli otomotiv sektörünün kasasını yada diğer parçalarını yapabilmek için siyasilerle ve bürokratlarla görüşme zamanıdır. Ereğli OSB her şeyiyle hazır. Alaplı OSB’de de kamulaşma %95 civarında tamamlandı.  Buraları değerlendirerek, Ereğli ve Alaplı Türkiye’nin en güçlü sanayileşmiş ilk 10 ilçesi içinde yerini almasını sağlayabiliriz.  Sanayileşerek güçlü ilçeler olduğumuzda; Liman projemiz derhal hayata geçer.

Ereğli ve Alaplı’nın geleceği için yeni yerli otomotiv sektöründen payımızı almamız gerekmektedir. Çünkü bu parsadan pay almak için bizden daha güçlü il ve ilçeler şimdiden sıraya girmiş durumdalar. Atı alanın Üsküdar’ı geçmemesi için derhal ilçeler bazında girişimlere başlanması gerekir.

Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Yazı Yorumu, Bu yazı için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!