Köşe Yazarları

UYSAL SOKAKLARDA, TEKİN ARAYIŞTA

UYSAL SOKAKLARDA, TEKİN ARAYIŞTA

30 Mart Yerel Seçimlerinin geçeli nerdeyse bir aydan fazla oldu. Belediye başkanları koltuklarına oturdu, muhtarlar mazbatalarını aldı. Alaplı ve Ereğli Belediye Başkanları seçim yarışında seçmenlerine birçok vaatlerde bulundu. Şimdi seçim bitti geçim zamanı geldi. Ereğli’de Başkan Uysal sokaklara indi, Alaplı’da Başkan Tekin; Kastamonu, Ankara, Zonguldak üçgeninde arayış turlarını sürdürüyor.  Alaplı’da sokaklara mesken edinmiş 30 köpeğin yer değiştirmesi operasyonu ilçedeki vatandaşların takdiri toplarken, Kdz. Ereğli’de; başta Tersaneler bölgesine yükleme boşaltma limanı yapılma çalışmaları, Potbaşı ile Ören Mahallesi arasındaki karayolunda yol çalışmalarının başlaması, pazarcılara sahip çıkarak onların hak ve menfaatlerini kollaması gibi çalışmalar esnaflar ve vatandaşlar tarafından takdirle karşılanıyor.

Kdz. Ereğli’de 1994’de halkın güçlü iradesiyle Ruhi Cöbekoğlu görevi Halil Posbıyık’a kerhen teslim etti.  “Tarih tekerrürden ibarettir” sözü nazire yaparcasına 1994 yılında 20 yıllık belediye başkanı Cöbekoğlu yıkan halk iradesi, 2014 yılında da 20 yıllık belediye başkanı Posbıyık’ı Uysal’a karşı yıktı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan’ın eski danışmanı İbrahim Cöbek’in belediye başkan yardımcısı olması, Ankara’nın Kdz. Ereğli’ye verdiği önemin ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesidir. Başkan Uysal Ankara rüzgârını arkasına iyi alırsa ilişkilerini iyi kurarsa uzun yıllar belediye başkanlık koltuğunu kimseye kaptırmaz, efsane belediye başkanlar tahtasına resmini astırır. Kamuoyu Başkan Uysal’ı disiplini seven çalışkan,  başarılı ve sempatik bir bürokrat kimliği ile seviyor, başarılı olacağına da inanıyor.

Son zamanlardaki başta ERDEMİR Genel Müdürlüğü,  Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanlığı, Karadeniz Bölge Komutanlı, Deniz Ticaret Odası, Ereğli Tersaneleri Gemi firmaları,  Ereğli STK, dernek ve odaların başkanları ile ilçedeki tüm esnaflarla olan istişareleri Kdz. Ereğli’nin kalkınma, sanayileşme ve büyüme hamlelerinin olacağı düşüncelerine olanak sağlıyor.  Filyos Projesi Güneydoğu’da ki GAP’tan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci projesi diyerek lanse edilmeye çalışılsa da Filyos’ta asla bir Erdemir olmayacağından Ereğli’nin önemi ve itibarı bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. 

Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın Kdz. Ereğli’ye çok önem verdiğini, 2004 yılından beri ısrarla Ereğli’yi AK Partili belediyede olma isteğini, Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan ve çalışma arkadaşları gecesini gündüzüne katarak gerçekleştirdi. Candan ve seçim çalışma arkadaşlarının büyük özverili çalışmaları neticesinde AK Partili belediyeler listesine ismini yazdırdı. Başbakan Erdoğan’ın da hayali gerçekleşmiş oldu.    İnanıyorum ki bu gelişmeler ışığında Kdz. Ereğli, sanayileşmede çok büyük hamleler yaparak sadece Batı Karadeniz’in değil Türkiye’nin göz bebeği bir ilçe olacaktır.

Alaplı’ya baktığımızda; Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin seçime giderken Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak’ın tecrübelerinden ve desteklerinden faydalanacağını düşünerek seçmenlerine büyük vaatlerde bulundu. Her iki başkanın da seçimi kaybetmesi Başkan Tekin için tam bir handikap oldu.  Alaplı bildik tanıdık, geliri ve gideri belli olan, belediye sınırlarında sanayi kuruluşları olmayan bir ilçe. Önceki dönem Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, ilçenin öncelikli sorunlarından şehirler arası terminali,  dere boyundaki virane dükkanların yıkılması ve yeni dükkanları tamamlayıp açması,  sentetik futbol sahası, derin deniz deşarj projesi, Alaplı Deresinin Islah projesi gibi bir çok projenin hayata geçirilmesine imkan sağladı.

 

Önceki iki dönem Alaplı Belediye Meclisi üyesi olarak görev yapan Başkan Tekin, ilçenin konumunu ve pazarcı esnafın sorunlarını yerinde inceleyerek “Çarşamba Pazarını geri getireceğim”  diyerek seçmenden oy istedi. Duble yol kapsamında Karayolları tarafından kapatılan ilçenin girişinin açılması için seçmenlerine “Karayolları açmazsa ben kepçenin üzerine çıkar açarım” diyerek güvence vererek yine Alaplı esnafından ve seçmeninde oy istedi.

Şimdi hem Alaplı’da esnaflar hem de vatandaşlar Başkan Nuri Tekin’nin verdiği sözlerden dolayı somut adımlar atmasını bekliyorlar. Başkan Tekin’in Akçakoca ile Ereğli arasında sıkışmış,  bir tarafında Kılçak Köyü, öbür tarafında Okçular Köyü, öbür tarafında Küçük Tekke Köyü( İncivez), diğer tarafta Aşağıdoğancılar Köyü sınırları arasında kalmış kent görünümündeki Alaplı’da işi hiç de kolay görünmüyor. Alaplı’nın kurtuluş reçetesinin içindeki sanayileşmenin önünü açacak Islah OSB Projesi, ALPORT Liman Projesi, Gümeli Baraj Projesi, Alaplı Dersi ıslah projesi gibi önemli projelerin devamı için iktidarın desteğini alması gerekmektedir. Beş yıllık süreçte ya Alaplı bir ilki gerçekleştirip kabuğunu kıracak yada Akçakoca ve Ereğli belediyelerinin bir beş yıl daha gerisinde kalacak.

 

 

 

 

 

Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Yazı Yorumu, Bu yazı için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!