Zonguldak Merkez

SAHTE BALA DİKKAT...

SAHTE BALA DİKKAT...

 Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Abdurrahman Canlı, sahte balara dikkat çekerek vatandaşlara uyararak, "Tüketiciler bilinçli olmalı. Üreticisini bilmedikleri balı kesinlikle almayın" dedi.

Zonguldak, Karabük ve Bartın arıcılar birlikleri başkanları olarak Orman Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ettiklerini belirten Canlı, "Arıcılıkla ilgili sorun bitmişse hayatta bitmiş demektir" dedi.Zaybir Başkanı Canlı, Zonguldak'ta yüzde 80'in üzerinde kestane balı üretildiğini, ayrıca yılda toplamda yaklaşık olarak 800 ton bal üretildiğini kaydetti.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Abdurrahman Canlı beraberinde; Karabük Arıcılar Birliği Başkanı Fuat Alpay ve Bartın Arıcılılar birliği başkanı Reşat Aslan, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'ni (ZGC) ziyaret etti.,

CANLI: ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜMÜZLE TEMEL OLARAK ARICILIK SORUNLARINI KONUŞTUK

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Abdurrahman Canlı'da yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.arıcılığın sorunları hakkında bilgi verdi.

Zonguldak, Bartın ve Karabük Arıcılık Birlik başkanları olarak Orman Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ettiklerini belirten Abdurrahman Canlı, şunları söyledi: "Bugün Zonguldak orman bölge Müdürlüğü'nü ziyaretzettiklerini belirten  Zaybir Başkanı Abdurrahman canlı, "Bölge Müdürlüğümüz üç ilimizi kapsıyor Çünkü. Bartın Karabük ve Zonguldak orman bölge müdürlüğüne arıcılık sorunlarıyla ilgili Bir görüş alışverişinde bulunalım istedik. Pandemi sürecinin bir kısmı geçti halen devam etmekte bununla ilgili özellikle tarım ve orman Bakanlığı'nın İl teşkilatları çok yardımcı oldular, bununla ilgili bir teşekkür edelim dedik ve temel sorunlarımız var bunlarla ilgili de Bir görüş alışverişinde bulunalım en azından bilgimiz olsun, bilmediklerini de öğrenelim diye düşünerek geldik. Fuat abiye Karabük Birlik başkanı teşekkür ediyorum, Bartın Birlik başkanı teşekkür ediyorum, yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Bugünkü ziyaretlerde birlikte hareket ettiğiniz için temel olarak arıcılık sorunlarını konuştuk. orman alanlarının etkin olarak kullanılmasının nasıl mümkün olabileceğini, Kendi düşüncelerini söyledi Sayın bölge müdürümüz bu konuda görüşlerini söyledi. Orman adamların etkin kullanılması konusunda yer tahsisi konusunda en temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi kovan yapımı çok önemli bir maliyet. Bugün bir kovanın maliyeti 270 lira. arıcılar açısından büyük külfet. bu konuda kereste ücret konusunda yol yöntem olduğu söylendi, ulaşım konularında yardımcı olabileceklerini zaten var olan mevzuatın bile uygun olduğu söylendi.

CANLI: ORMAN BÖLGİE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ GAL ARISIYLA MÜCADELE BAŞLATTI. ÖNÜMÜZDEKİ YIL BU SORUNU SONA ERMİŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Orman Bölge Müdürlüğü'nün gal arısıyla mücadele başlattığını belirten Zaybir Başkanı Abdurrahman Yağcı, şunları söyledi: "Yine son zamanda kestane gal arısı (Katil arı) diye bilinen şimdiye kadar Yalova Sakarya Kocaali Kocaeli diye görülen Bursa'da görülen ama Düzce'ye geçen geldiği söylenen kestane bal arısına karşı ne yapılabileceği ile ilgili bilmediğimiz şeyler vardı bunu konuştuk Sayın bölge müdürü ile zaten bizim ağırlıklı olarak Kilimli bölgemizde etkisi altına almış. hakikaten yerinde gördük çok insanı ürperten bir durum. Bartın'ın bir kısmında var her yerinde olmasa bile var. bununla ilgili neler yapabildiğini sordum. ağırlıklı olarak sayın müdürüm mücadelenin devam ettiğini bu mücadeleyi işte onlar bana ne olduğu dalların kesilmesi oradaki E hani el ve hastalıklı sorumlu olan bölgeden kedisi kesilmesi ama biz ona çok etkili olabileceği görüşünde değiliz elbette faydası olacaktır ama şu sevindirecek bir çalışma yürütüyor. ve önümüzdeki sene bu sorunun sona ermiş olacağını düşünüyoruz"

CANLI: ARICILIKLA İLGLİ SORUN BİTMİŞSE HAYATTA BİTMİŞ DEMEKTİR. YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE KESTANE BALI ÜRETİYORUZ. ZONGULDAK'TA YILDA 800 TON BAL ÜRETİLİYOR

Arıcılıkla ilgili sorun bitmişse hayat ta bitmiş demektir" diyerek sözlerine devam zeden Zaybir başkanı Abdurrahman Canlı, şunları söyledi: "Tabi sorun bitmez eğer sorun bitiyorsa hayatta sonra bitmiştir demektir. Zonguldak'ta yaklaşık yüzde 80'in üzerinde kestane balı üretiyoruz. 

Çaycuma'nın bir kısmında ve Devrek'in, Gökçebeyin bir kısmında çiçek balı getirmekte yüzde 80'in üzerinde kestane balı üretiliyor. Yıllık ortalama tabii ölçülebilir şey değil bunlar ama öngörü öngördüğümüz 700-800 ton 800 ton civarında üretildiğini biliyoruz. Mevsim koşulları uygun olsa 1000 ton balın üretilmesi mümkün yani imkansız bir şey değil

CANLI: KORUYUCU SAĞLIK AÇISINDAN ARI ÜRÜNLERİ KULLANILMAYA BAŞLANDI.

koruyucu sağlık açısından arı ürünlerinin daha sık kullanılmaya başlandığını belirten Zaybir başkanı Abdurrahman Canlı, "Evet geçen yıl kestane balı bu sene tahmin ediyorum bir 10'ar lira yukarıya çekeriz 160 lira filan satarız zaman sadece kestane balı yan bal ve kestane balı diye düşünmemek gerekir kendi alınıp satılması var her yıl %30 nispetinde yaklaşık 20 bin koloni Zonguldak'ta alınıp satılmaktadır, dışarıdan geliyor içeride satılıyor,. bunun yanında bal mumu üretimi var, arı sütü üretimi var, Ana arı üretimi var. bunun yanında propolis üretimi ve işlenmesi var yani artık bilimin toplum yararına kullanılmaya başlanması ile birlikte bu alanlarda özellikle sağlık açısından koruyucu sağlık açısından arı ürünleri kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla üreticilerimiz aynı zamanda bunları işlemeye de başladı" dedi.

CANLI: ZONGULDAK-BARTIN VE KARABÜK'TE ANA ARI ÜRETİM İŞLETMESİ KURULACAK VE HEDEF 50 BİN ANA ARI ÜRETMEK

Ana Arı üretimine hız vereceklerini belirten Zaybir Başkanı Abdurrahman Canlı, şunları ifade etti:  "Bir diğer durumumuz ana arı üretimi ile ilgili yetiştiriciler Birliği olarak bir proje destek dedik proje yaptı. bakanlıkça desteklenen altyapı hazırlığı altyapı aradığı tamamlanmış olan bir ana arı üretim projemiz var. Ana arı üretimi planlıyoruz. Bakka destek verdi. Proje geçerse yılda 30 bin Ana arının üretilebileceğini düşünüyoruz. Bu ana arıların üretimin sadece Zonguldak'ta değil aynı kardeş illerimiz Bartın ve Karabük'te de ana arı üretim işletmesinin kurulacağını en azından bugün öngörüyoruz. Kurulduğunda bu 30 bin sayısı belki 50 bin olacak 50 bin ana arı üretilmiş olacak. diğer illere satılan ötesinde bu yaptığınız proje karşılığını bulursa çok önemli bir aşamayı da geçmiş olacak"

CANLI: SAHTE BALA DİKKAT. TÜKETİCİLER BİLİNÇLİ OLMALI..ÜRETİCİSİNİ BLİLMEDİKLERİ BALI KESİNLİKLE ALMAYIN

vatandaşların sahte bala karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Zaybir Başkanı Abdurrahman canlı, sözlerine şu şekilde devam etti:

"En kolay kirletilen ürünlerden bir tanesi arı ürünleridir. Bu konuda devletin aldığı gibi önlemler var  ama yeterli değildir. Ancak esas önerimiz şu; esas burada bilinçli olması gereken bu alanı ortadan kaldıracak olan tüketicinin kendisidir. tüketicilerimiz eğer hangi arıcıdan bal aldığını biliyorsa yani üreticinin kendisini biliyorsa aralığını biliyorsa ve bana oradan alıyorsa bu sorunun önüne geçilmiş olur. aksi takdirde herkes ucuz diye bal alıyorsa ucuz diye ifade edilen her şeye para veriliyorsa bırakın paranı boşa gitmesini aynı zamanda sağlık açısından da bir felakettir. hemen yarın sabah sonuçları olmasa bile bir sene 2 sene 3 sene sonra kendisini olmasa bile çocuklarında sonuçları olacaktır. Dolayısıyla üreticisini bilmedikleri balı kesinlikle almasınlar. Bunu sadece bu kadar da değil taklit ve tağşiş dediğiniz balın üretim aşamasında farklı şeylerin katılması durumu da var. Buna karşı mücadele ediyoruz"

CANLI: ÜRETİCİLERİ UYARDIK ORMAN GÜLÜ BALINI KESTANE BALINA KARIŞTIRMASINLAR

Üreticileri orman gülü balını kestane balına karıştırmamaları konusunda uyardıklarını belirten Zaybir Başkanı Abdurrahman Canlı, "Biz üyelerimize mesajlar çektik bilgi paylaşımında bulunduk orman gülü balanı erkenden toplayın ve kestane balına karıştırmayın diye mesaj çektik. Çünkü kestane balına katılırsa bu bal vatandaş bir kaşık bal yediği zaman ya daha fazla kaçırdığı zaman tansiyonu düşürdüğü için ve beni kestane balı tuttu diyor. halbuki kestane balı tutmaz. Bu haliyle bilgi paylaşımını üreticileri de yaptıktan sonra biliyoruz ki üyelerimizden bunu dikkate alanlar olacaktır.

ALPAY: KARABÜK'TE YILDA 200 BİN TON BAL ÜRETİLİYOR

Karabük Başkanı Fuat Alpay ise Karabük'te sadece Yenice ilçesinde bal üretildiğini belirterek, şartların uygun olması halinde ise yaklaşık 200 bin ton bal ürettiklerini ifade etti.

ZONGULDAK'TA 2500 AİLE ARICILIKTAN GEÇİNİYOR

Ziyarette ZGC Başkanı Derya Akbıyık, Zonguldak'ta 2500 aileni arıcılıktan geçindiğini belirtti. ZGC Başkanı Derya Akbıyık yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Zonguldak Bartın ve Karabük arıcılar Birliği başkanları ve yönetim kurulunu burada ağlıyoruz. Zonguldak Bölgesi'nde arıcılık gerçekten çok önemli. Bugün de Zonguldak zaten bir dizi ziyaretlerde yapıyorlar bu ziyaretler kapsamında da bizleri ziyaret etti. Zonguldak sadece merkezde bildiğimiz rakamların 2500 aile geçiniyor ama tabii ki Bartın ve Karabük eklediğim zaman daha büyük bir potansiyel var. kestane balı ile ilgili önemli çalışmalar var bugünlerde de kestane ağaçlarından gal arısı genel bir hastalığın bulaştığına biliyoruz. Zonguldak Bartın Karabük ün ağrısından yaşaması bizler için önemli ve değerli bu hastalıklarda İnşallah kurtulmam ücretini alacağız diye düşünüyorum" dedi.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!