Zonguldak Merkez

ALAPLI DA GELİN VE DAMATA ÇİN İŞKENCESİ

ALAPLI DA GELİN VE DAMATA ÇİN İŞKENCESİ


Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde yıllardan beri sürdürülen bir gelenek ile gelin ve damat’a adeta Çin işkencesi uygulanıyor.

Alaplı ilçesinde köylerde 4 yıldan bu yana sürdürülen bir gelenek gelin ve damat’a adeta Çin işkencesi yaşatıyor.

Damat Ali Kanca söz konusu geleneğin yıllardır uygulandığını ve bu gelenekten kendisinin de nasibini aldığını belirterek “ Köylerimizde yıllardan beri sürdürülen bir gelenek ile düğün salonunda  3,5 saat duran gelin ve damat sokakta 4 saatten fazla ayakta bekliyor.

Salondan çıkan ve gelin ve damat köye getirildikten sonra saatlerce ayakta bekletiliyor.

Düğün salonunda yorulan yeni evli çiftler için bu olay Çin işkencesine dönüşüyor. Köyde en uzak noktada arabadan indirilen çiftler en az dört saat sonra eve girebiliyorlar. Saatlerce gelin ve damadın önünde oynayan damadın arkadaşları olmayacak isteklerde bulunuyorlar.

Malay yaptırmak, olmayan bir şeyi istemek, damada sokak ortasında yumurta pişirtmek. Bulaşık yıkatmak gibi, Bu arada damadın veya gelinin tuvalete gitmesine dahi izin verilmiyor. Yağmur yağış varsa da bu durum değişmiyor. Gençler birbirlerini yere yatırıyorlar. Eğer bunların içlerinde alkol alan birileri de varsa düğünün sonunda mutlaka tatsızlık çıkıyor. Bu kadar işkencenin ardından gelin ve damat tarafı hastalanıyor veya üşütüyor. Bu durumdan ne gelin tarafı ne de damat tarafı memnun olmuyor” dedi.

Eğlencenin de bir sınırının olması gerektiğini belirten Kanca” Köyde görüştüğümüz yaşlı insanlar Kendilerinin de gençken eğlendiklerini bu kadar aşırıya kaçmadıklarını her şeyin bir sınırı olmasını söylüyorlar. Köylerimizdeki yaygınlaşan  bu olayların önüne geçmek gerekir. Mutlaka bir çözüm yolu bulunması gerekiyor” dedi.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!