ALAPLIDA KURBANLIKLARDA YAŞ UYARISI
Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Kasaplar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Koçak, yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlık alımları konusunda vatandaşları uyardı.
Alaplı ilçesi Kasaplar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Koçak, kurbanlıklarda 2 yaşını doldurmuş olma şartının dini bir vecibe olduğunu söyledi.
Kurban bayramının dini vecibe olmasının yanında, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından da son derce önemli olduğunu ve bayram öncesinde çok ciddi bir hayvan hareketinin oluştuğunu ifade eden Koçak,”Kurbanlıklar sağlıklı olanlardan seçilmelidir. Çok zayıf, yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık, salya akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Hayvan refahı açısından büyük önem taşıyan gebe hayvanların kesilmemesi için vatandaşlarımızın dişi hayvanları gebelik muayenesi yaptırarak almaları gerekmektedir. Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olma şartı dini bir vecibe olmakla beraber, 2 yaşını dolduran büyükbaş hayvanlarda ön süt dişleri düşmüş, yerine kalıcı dişlerin çıkmış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra küçükbaş hayvanlar için en az 6ay ile 1 yaş arası olması, uygun kiloda olması ve erkek olanların tercih edilmesi gerekir. Birçok vatandaşımız bu konularda bilgili olmadığı için kurbanlık vasfı taşımayan hayvanları kurban etmektedir” diye konuştu.