SALCI "ÖĞRETMENLER MUTSUZ"
Alaplı Eğitim-Sen Temsilcisi Mehmet Salcı, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında öğretmenlerin sorunlarına değindi. 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü öğretmenlerin diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha mutsuz ve olumsuz koşullarla karşıladığını söyledi.
Öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla yapılandırılması, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirten Salcı, “ 5 Ekim 1966 tarihinde ILO-UNESCO Ortak Belgesi'nde, "Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı" alınmıştır. 5 Ekim tarihi UNESCO tarafından da 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü öğretmenlerimiz, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha mutsuz ve olumsuz koşullarda karşılamaktadır. Eğitim sistemimizdeki gelişmeleri olumsuz olarak niteleyen eğitim emekçileri geleceğe de umutla bakamamaktadır. Veriler ışığında değerlendirildiğinde de Türkiye'deki öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından OECD ülkeleri içinde en olumsuz koşullar içersinde olduğu açıkça görülecektir.
Türkiye'de öğretmenlere dayatılan bu koşullar, siyasi iktidarların eğitim sistemimize verdiği önemin ne kadar yetersiz olduğunun da ifadesi olmaktadır. Özellikle son dokuz yılda AK Parti'nin plansız ve piyasacı politikalarının sonucu olarak eğitim sistemimiz bir enkaz haline gelmiştir. Yüz binlerce eğitim emekçisini açlığın ve yoksulluğun kıskacına alan, mesleğine karşı küstüren bu sisteme karşı, tüm eğitim ve bilim emekçilerini ekonomik ve sosyal açıdan doyuran bir alternatif yaratılmadığı sürece, yaşanan sorunların devam etmesi kaçınılmaz görülmektedir. Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla yapılandırılması, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir” dedi.
Öğretmenlerin geleceğe güvenli bir şekilde bakamadığını belirten Salcı, şöyle dedi: “Nitelikli bir eğitim hizmetinin örgütlenmesinin koşulu olarak bu hizmeti sunacak öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlara insanca yaşayabilecekleri çalışma ve yaşama koşulları yaratılmasının, bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük haklarımız insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmesinin zorunluluğu bugün daha yakıcı olarak hissedilmektedir. Sendikamız üyesi değerli akademisyenlerin gerçekleştirdiği ve eğitim emekçilerine yöneltilen sorularla oluşturulan araştırmanın bulguları 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunların tespiti açısından önem taşımaktadır. Ortaya çıkan bulgular yaratılan enkazın öğretmenler üzerindeki etkilerini farklı boyutlarıyla, ayrıntılı bir şekilde gözler önüne sermektedir. Tahmininize göre, Mesleki saygınlığınız ve özlükleriniz gelecek beş yıl içinde iyiye mi, yoksa kötüye mi gidecek?” sorusuna % 74’ü daha da kötüleşecek seklinde yanıt vermektedir. Son günlerde doğu illerinde görev yapan meslektaşlarımızın teröristlerce kaçırılması da gelecek ile ilgili kaygılarımızı bir kat daha artırmaktadır. Meslektaşlarımızın terör örgütü tarafından kaçırılmasını şiddetle kınıyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen Eğitim Sen Alaplı Temsilciği olarak değerli meslektaşlarımızın Dünya Öğretmenler günü’nü candan kutluyoruz”