Zonguldak Merkez

METE: TERSANELERE SAHİP ÇIKACAĞIZ

METE: TERSANELERE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Mete, bazı ziyaretlerde bulunmak amacıyla geldiği Karadeniz Ereğli’de, geçtiğimiz hafta yaşanan ve 4 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza nedeniyle Ustaoğlu Gemi Tersanesi’ni ziyaret etti.

Burada, şirket sahiplerine başsağlığı dileğinde bulunan Mete, gazetecilere yaptığı açıklamada, gemi inşaat sektörünün dünyada istihdam ağırlıklı sektör olduğunu söyledi.

Türkiye’de Tuzla’dan sonra tersanecilik sektörünün ağırlıklı olduğu bölgenin Karadeniz Ereğli olduğunu belirten Mete, şöyle dedi:

“Son yıllarda Ereğli Bölgesi’nde sektöre dayalı önemli yatırımlar yapıldı. Buradaki insanlar da sermayelerini ve emeklerini buralara sarf ettiler. Şu anda da dünyaya ve Türk armatörlere gemi inşa ediyorlar, istihdam yaratıyorlar. Ama zaman zaman her sektörde olduğu gibi gemi inşaat sanayimizde de bu tip olaylar başımıza geliyor. Gerekli tedbirler son yıllarda çok hızlı alınmasına rağmen bazen bu tür kazalar oluyor.

Gemi inşaat sanayi, göz ardı etmememiz gereken bir sanayidir. Buraya gelirken, tersanelerin boş olduğunu gördüm. Birçok yatırım yapılmış ama ne kızakta gemi var, ne de tamir edebilecek güç kaldı. Bunları ayağa kaldırmak, tersanelerin çalışması gerekli. Aynı zamanda Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkan Yardımcısı sıfatımla da geldiğim tersanede, başsağlığı dileğimin yanı sıra sorunları tepsi edip, önce TOBB, sonra da ilgili idarelere taşıyıp takip edeceğiz. Belki bundan sonra insanların önünü açacak tedbirler alınabilir.”

 

—SEKTÖRÜN SORUNLARI

 

 “Dünyada Kore, Çin ve Japonya gibi 3 ana gemi inşaat sanayici ülke var. Bunlara Brezilya, Hindistan, Venezüella, Avrupa’da da Almanya ve diğer ülkeler eklenmeye başladı. Her ülke kendi gemi inşaat sanayicisini korumak için tedbirler aldı. Ama Türkiye’de sektöre dayalı, son alınan Kredi Garanti Fonu’ndan verilecek teminat bile henüz yürürlüğe girmedi. Türkiye’de gemi inşaat sanayisi ile ilgili maalesef henüz tedbir alınamadı. Ak Parti iktidara geldiğinde 30 civarındaki tersaneyi çok büyük destekle 140 civarına çıkardı. 102’si faal durumda ama diğer ülkelerin aldığı tedbirler karşısında bizler gerekli tedbirleri alamadığımız, gerekli desteği sağlayamadığımız için şu anda Türkiye’deki tersaneler rekabet üstünlüğünü diğer ülkelere kaybetmiştir. Rekabet üstünlüğünü sağlayabilmek için onlar ne yaptıysa bizim de yapmamız gerekiyor. Sonuçta görüyorsunuz, alınmış ve iptal edilmemiş olan siparişler sadece tersanelerimizde var. Bazı tamir tersanelerimiz kısmen çalışıyor. Ama maalesef tersanelerin büyük bölümü boş. Mevcut siparişler bittinde daha da boş kalacak. Çünkü aldığım bilgiye göre 2009–2010 yıllarında alınan sipariş adedi çok çok denecek kadar az. Buna hep beraber çare bulmalıyız. Öyle konuşup gidenler olmamalıyız. DTO, TOBB olarak ürettiğimiz fikirlerle karar alıcılara neler yapılması gerektiğini söyleyeceğiz, ileteceğiz, takip edeceğiz. Bu bizim görevimiz. Dilerim ki yine en kısa sürede tersaneler eski güzel günlerine döner.”

 

—VERİLEN EĞİTİMLERİN UYGULANMASI

 

Mete, tersanelerde yaşanan iş kazalarında verilen eğitimlerin yeterince uygulanmamasının da etken olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

“İş güvenliği konusunda özellikle Tuzla’daki tersanelerin gündeme geldiği 5 yıldan bu yana tersanelerimiz çok önemli mesafeler kat ettiler. Ama belli ki daha yapacağımız şeyler var. İş güvenliğini sadece iş yerinin sağlaması yetmiyor, çalışanlarımızın da iş güvenliğine tamamen, harfiyen uyması gerekiyor. Başınızda baret olmadan dolaşamayacağınızı bilirsiniz ama takmadan da dolaşırsanız, iş güvenliğine uymuyorsunuz demektir. Bazen tedbir noksanlıkları her iki tarafta da olabilir. Olmaması gerekir. Bu konuda belki ‘bir musubet bin nasihata bedeldir’ sözünden hareket ederek, bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışılacaktır diye düşünüyorum.

Maalesef hep tersaneler göze alınır. İnşaat sanayisine baktığımızda yüzde olarak çok daha fazla kaza olmasına rağmen, tersanelerde hep sayım yapılır. Biz, çalıştırdığımız insanla beraber aynı karavanadan yemek yiyen bir sektörün mensuplarıyız. O nedenle bırakın başlarına gelecek ölümü, onların yaralanması bile ailece bütün denizcileri üzer.”

Ziyarette, DTO Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Genç, Alaplı TSO Başkanı Rafet Kılıç, Ereğli Sec Tüccarları AŞ Başkanı Esat Koç, Madenci Gemi Sanayi Genel koordinatörü Nezih Bayar, bazı TSO yönetim kurulu üyeleri ile de hazır bulundu.

24 Temmuz’da, Ustaoğlu Gemi Tersanesi’nde meydana gelen iskele çökmesi sonucu 4 işçi ölmüş, 2 işçi de yaralanmıştı.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!