Alaplı

MUHARREM ORUCU, KERBELA VE YAS

MUHARREM ORUCU,  KERBELA VE YAS

 Dedekargın Ocağı postnişi,  Alevi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu, “Muharrem ayı Aleviler için çok önemli olup oruç ve matem ayıdır. Bu ayda Mümin Canlar oruç ve Matem tutarak İbadetlerini yerine getirirler” dedi.

Dedekargınoğlu, orucun önemini dile getirerek “Oruçlu olan kimse, eliyle, diliyle, beliyle kısacası, tüm azaları ile oruçlu olmalıdır” diyerek Muharrem Ayı ve oruç hakkında açıklamalarda bulundu.

İş Adamı ve Dedekargın Ocağı postnişi Mustafa Dedekargınoğlu’nun Muharrem’in birinci gününden itibaren on iki gün oruç tutulur On üçüncü günü kurban kesilerek, Muharrem erkânı yapılır diyerek açıklamalarına şöyle devam etti;   “Muharrem ayı Aleviler için çok önemli olup oruç ve matem ayıdır. Bu ayda Mümin Canlar oruç ve Matem tutarak İbadetlerini yerine getirirler.

Oruç deyince aklımıza hiçbir şey yememek ve belirli süreler arasında aç durmak gelir- ki gerçek oruç için bu yeterli değildir, Oruçlu olan kimse, eliyle, diliyle, beliyle kısacası, tüm azaları ile oruçlu olmalıdır.

Oruç aynı zamanda nefsin ıslah edilmesi için yapılan bir ibadet olup, Allah rızası için tutulmalı tüm duyuların yani bedenin orucu olmalıdır, oruçlu kişi,

Elin orucu ile; hiçbir şekilde harama el uzatmamalıdır.

Dilin orucu ile; hiçbir şekilde yalan, küfür, dedikodu ve gıybette bulunmamalıdır.

Belin orucu ile; zinadan ve şehvetten uzak durmalıdır.

Gözün orucu ile; hiçbir şeye kötü gözle bakmamalıdır.

Kulağın orucu ile; tüm kötü fiillere kulağını kapamalı, onları duymamalıdır.

Nefsin orucu ile; tüm nefsanî duygulardan uzak durmalı, her an Allah’la beraber olduğunu bilmeli, hiçbir neden ile Allah’tan uzak olmamalıdır ve vermiş olduğu nimetlerden ötürü, Allah’a şükretmelidir.

-Kurban Bayramının birinci gününden başlayarak yirminci günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Öncesinde üç gün masumu paklar orucu tutulur.

-Muharrem Orucu'nun sahuru yoktur.

-Belirlenmiş bir iftar vakti de yoktur. Güneş battığında oruç açılır.

-Muharrem Orucu tebrik edilmez, aşure kutlanmaz, oruç açım vaktine 'iftar' denmez.

-Aşure, 12 gün tutulan Muharrem Orucu'ndan sonra pişirilir. Öncesinde aşure pişirmek uygun bir davranış değildir. Hele 10 Muharrem'de aşure pişirip dağıtmak, sanki Kerbela Katliamı'na sevinmek gibidir-ki, Alevilerce hoş karşılanmaz.

Muharrem’in birinci gününden itibaren on iki gün oruç tutulur On üçüncü günü kurban kesilerek, Muharrem erkânı yapılır. Bunun tarihsel arka planı şöyledir:

-Ebu süfyan peygamberin erkek çocuğu olmadı diye soyu kesik anlamına gelen ebter demiştir bunun üzerine inen Kevser Suresinde Hz. Peygamberimizin soyunun Kevser’den, yani Hz. Fatıma ile Hz. Ali’den geleceği müjdesi verilmiştir.

Bundan dolayı Hz. Peygamber’e, “şükret, ibadet et ve kurban kes” denilmiştir.

Kerbelâ katliamından sadece İmam Zeynel Abidin sağ kurtuldu ve Ehl-i Beyt yani peygamber soyunun devam etmesini sağladı. İşte Muharrem orucu sonunda yani on üçüncü günü kesilen kurban, İmam Zeynel Abidin sağ kaldığı ve Ehl-i Beyt soyu günümüze dek devam ettiği için kesilen şükür kurbanıdır, o gece tutulan oruçların, kesilen kurbanların kabulü için Allah’a dua ve niyazda bulunulur”



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!