Karadeniz Ereğli

ERDEMİR İŞÇİSİNDEN GREV KARARI SONRASI FABRİKA KAPISINDA İLK EYLEM!..

ERDEMİR İŞÇİSİNDEN GREV KARARI SONRASI FABRİKA KAPISINDA İLK EYLEM!..

 Erdemir’de grev kararı alan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler, fabrika ana kapısı önünde ilk eylemini gerçekleştirdi.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir)’nda çalışan işçiler; bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası’nın Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde Erdemir yönetimi ile ücret artışlarında anlaşamaması sonrası aldığı grev kararının ardından ilk eylemlerini bugün gerçekleştirdiler. Erdemir işçileri bugün gündüz vardiyasından çıkışlarında ana kapıya kadar servis araçlarını kullanmadan yürüyerek geldiler.

AİLELERİ KARŞILADI

İşçiler ana kapıda aileleri tarafından karşılandı. Bu sırada duygu dolu anlar yaşandı.Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ve CHP Kdz. Ereği İlçe Başkanı Sertan Ocakcı ile MHP İçe Başkanı Talat Şeker’in de bizzat katılarak destek verdiği eylemde konuşan Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, işçilere süreçle ilgili son durum hakkında bilgiler verdi. Süreci özetleyerek işverene masada çözüm öneren Ercan, sık sık Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasına atıf yaparak işçilere sloganlar eşliğinde şöyle seslendi:

 “Biz işçiyiz, Türk işçisiyiz. Emeğimizden başka sermayesiz, Türk Metal başka örgütümüz, Türkiye’den başka sevdamız yok. Biz işçiyiz. İstediğimiz, İnsanca yaşamak, İnsanca çalışmak. Çalıştığımızın  karşılığını almak . Bu kadar. Bizim istediğimiz budur. Fazlasında gözümüz yok. Eğer bunu bize çok görenler varsa, Onların gözünü Allah doyursun.

“68 KURUŞLUK ARTIŞ ÖNERİSİNİN CİDDİYE ALINACAK YANI YOKTUR”

Biz, İş barışı iş huzuru için elimizi uzattık. Masaya makul ve mantıklı bir sözleşme koyduk. Her iki tarafında kazanacağı bir metin getirdik. Ama karşılığını göremedik. 5 oturum geçti zam önerisi bile duymadık. Fiilen bize sıfır zam vermiş oldular. Sonra ağızlarından 68 kuruş çıktı. Türkiye’nin gözbebeği, Dünya markası, Piyasa lideri bir kuruluş işçisine 68 kuruş zam önerdi. Ama bizim için, ha sıfır zam ha 68 kuruş. Arada bir fark yoktur. O yüzden bu zam önerisinin ciddiye alınacak ta bir yanı yoktur.

SIK SIK “MASADA ÇÖZELİM” DEDİ

Sayın Genel Başkanımız burada da söylediği gibi, Türk Metal Yönetim Kurulu, Grev kararı aldı. Kararı fabrikamıza astık. Hepimize hayırlı uğurlu olsun Grev kararı, sözleşme sürecinin önemli aşamalarından biridir. Kritik bir döneme girdiğimizi ifade eder. Bir kez daha söylüyorum: Bizim istediğimiz üzüm yemektir. Bizim istediğimiz sorunu masada çözmektir. Bizim istediğimiz uzlaşmak ve anlaşmaktır.  Onun için Erdemir yönetimine de MESS yönetimine de bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin masada pazarlık edin. Gelin Türk Metalin elini havada bırakmayın. Gelin Sizi şampiyon yapan işçiye hakkını verin. O işçi burada… Cevheri demire, Demiri çeliğe dönüştüren, Çeliği nakış gibi işleyen o işçiler burada… Hepinize helal olsun.

 

 

“KOSKOCA ERDEMİR….”

İstediğimiz rakam, pazarlık için masaya getirdiğimiz rakam, makul ve mantıklıdır. Türk Metal’in yaptığı son 20 sözleşmeye bakarsanız, istediğiniz rakamın pazarlık için masaya getirdiğimiz rakamın hiçte abartılı olmadığını görürsünüz. Türk Metalin sözleşme imzaladığı işyerlerinden bir kısmı 200-300 işçi çalıştıran, yılı kar-zarar dengesinde kapatan şirketlerdi. Ona rağmen işçisine 500-600 lira zam verdi. Bir de koskoca Erdemir’i düşünün. O zaman bize hak vereceksiniz. Bundan eminiz. Kardeşlerim, Genel Başbakanımızın dediği gibi, Herkesin gözü kulağı burada… Biz en önde yürüyoruz. Hak mücadelesinde bayrağı şimdi biz taşıyoruz. Onun için sorumluluklarımız büyük.  Nasıl kalbimiz, işyerimiz, bölgemiz, ülkemiz için atıyorsa Bizimle umutlanan bizimle sevinen kardeşlerimiz için de atıyor. Bir kez daha söylüyorum: Biz elimizi uzattık. Gelin pazarlığı masada yapalım diyoruz. Çözüm yeri masadır. Masada bitmelidir diyoruz.

“YOLUN SONUNDA ZAFER VAR”

Değerli Kardeşlerim, Sayın Genel Başkanımız, yol haritamızı çizdi. Görevimiz, çizgiden çıkmadan o yolda yürümektir. Bugünkü eylemimiz bu yolda bir adımdı. Emin olun, Bu yolun sonunda zafer var. Zafere emin adımlarla yürüyoruz. Zafer sendikasına inanan işçinin, Türk Metale inanan üyesinin olacak. Zafer hepimizin olacak… Hepinizi, disiplininiz, katılımınız ve mücadele azminiz için kutluyorum. Bu arada, verdiğimiz haklı mücadelede bizi yalnız bırakmayan, destekleyen herkese bir kez daha teşekkür ediyor. hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.”

“MASADA BİTMEYEN SAHADA BİTER”

Ercan’ın yaptığı açıklamanın ardından “masada bitmeyen sahada biter sloganı atan işçiler, servis araçlarını kullanmayarak fabrika ana kapısının önünden olaysız bir şekilde ayrıldılar.

OLAY:

Hatırlanacağı üzere Erdemir ile Türk Metal Sendikası arasında gerçekleşen 26’ncı Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 5’incisinde anlaşma sağlanamamış ve uyuşmazlık zaptı tutulmuştu. İşvereni temsilen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS)’nın daveti üzerine İstanbul’da yeniden bir araya gelen taraflar; Sendikanın 3 lira zam talebine karşılık, işverenin saat ücretine 68 kuruş artış teklif etmesi üzerine yine uzlaşma sağlayamayınca Türk Metal’in yöneticileri masayı terk etmişti. Geçtiğimiz hafta işçiyle buluşmak için Kdz. Ereğli’ye gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, grev kararı alacaklarını ve bunu geciktirmeden uygulayacaklarını açıklamış ardından 21 Kasım Pazartesi günü grev kararı alınmıştı.

Kaynak: www.haberhayat.net



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!