Karadeniz Ereğli

ORTAK MANİFESTO YAYINLADILAR

ORTAK MANİFESTO YAYINLADILAR

 Zonguldak’ın Ereğli ve Alaplı İlçelerindeki bazı kuruluşlar, bölgesel talepleri içeren manifesto yayımladılar.

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (TSO) Yapılan yazılı açıklamaya göre, Ereğli TSO’da gerçekleştirilen toplantıya; Karadeniz Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda; TESKOMB 18. Bölge Birliği ve Kdz. Ereğli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Azman, Ereğli TSO Meclis Başkanı Tasin Tanyıldız, Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Çaygeç, Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, Alaplı TSO Meclis Başkanı Nedim Kaplancan, Ereğli Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Kamil Ustaoğlu, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman, Alaplı Şoförler Odası ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Kemal Çam, Başkanı Kdz. Ereğli Madeni İşler ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atilla Akar, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsmail Bağçiçek, Ereğli Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Dursun Kertlez, Kdz. Ereğli Berberler ve Kuförler ile Güzellik Salonları Odası Başkanı Sefayi Yılmaz, Ereğli TSO Genel Sekreteri Gündüz Acar, Alaplı TSO Genel Sekreteri Taner Arslan katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda; iki ilçenin büyümesi, gelişmesi ve duyulan ihtiyaçlara yönelik konular tartışıldı.

Toplantıda alınan kararlardan oluşan manifesto ise Ereğli TSO Başkanı Keleş tarafından,  şu şekilde sunuldu:

KARADENİZ EREĞLİ 2. OSB

Ereğli ve Alaplı ilçesinde yan sanayinin gelişmesi ve yeni yatırımcıların bölgemize gelerek istihdamın artırılması amacıyla kurulma çalışmaları devam eden Ereğli 2. Organize Sanayi Bölgesi projesine destek verilmesi, önündeki bürokratik engellerin kaldırılarak bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Bölgemize yatırım yapmak isteyen çok sayıda müteşebbis bulunmasına rağmen, yer olmadığı için yatırım alamıyoruz. Bölgemizin yatırım alması için  Ereğli 2. OSB olmazsa olmazlarımızdandır.

KAFES BALIKÇILIĞI

Türkiye’de su ürünleri ihracatında rakam 2 milyar 250 milyon doları geçmiş durumda. Kdz. Ereğli ilçesinde kafes balıkçılığını hayata geçirmek istiyoruz. Kdz. Ereğli’ye yapılacak kafes balıkçılığı yatırımı ile 1000’e yakın kadınımıza istihdam sağlamayı ve yıllık başlangıç olarak yaklaşık 240 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeyi amaçlamaktayız. Kdz. Ereğli ve Alaplı ilçelerimizde sektörel çeşitliliğin artırılması ve yeni istihdam sahalarının açılması için kafes balıkçılığının mutlak suretle yapılması gerekmektedir.  Bu yatırımla ilgili olarak liman başkanlığının olumsuz görüşünün tekrar değerlendirilerek onay verilmesini istiyoruz.

ERDEMİR'E İŞÇİ ALIMI, OYPA İŞÇİLERİNİN DURUMU

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. ülkemizin olduğu gibi Kdz. Ereğli ve Alaplı’mızın da göz bebeği bir kuruluşumuzdur. Erdemir iş alımlarında kimse kusura bakmasın, kok fabrikasından çıkan tozu ve gazı bu bölge insanı yutuyor. Bir iş imkanı varsa bunun Kdz. Ereğli-Alaplı bölgesinden işe alımlar ile diyetinin ödenmesi gerekir. Erdemir yönetiminden beklentimiz yıllardır Erdemir’de çalışan OYPA bünyesindeki taşeron işçilerinin hayalleri olan kadroya geçme istekleri yerine getirilmelidir. İşçi alımlarında Kdz. Ereğli ve Alaplı için en az 3 yıl ikamet şartı aranmalı. Erdemir yönetimi ihtiyaç duyduğu işçiyi Kdz. Ereğli ve Alaplı’dan almalı. Ayrıca işçi alımlarındaki 25 yaş sınırı kriteri yeniden değerlendirilmeli ve en azından 30 yaşına çekilmelidir.

EREĞLİ LİMANININ KULLANIMA AÇILMASI

Ereğli ilçesinde yarım asırdır hizmet veren Kdz. Ereğli Bozhane Limanı’nın hizmet dışı bırakılması kabul edilebilir bir durum değildir. Kdz. Ereğli Bozhane Limanı’nda varsa yapılması gereken iyileştirmeler bir an önce yapılmalı ve milyonlarca dolar ihracat kapısı yeniden hizmete açılmalıdır.

EREĞLİ’YE ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ, ALAPLI’YA YENİ BÖLÜMLER AÇILMASI

Bülent Ecevit Üniversitesi’ne devredilen Kdz. Ereğli Eski Devlet Hastanesi binalarının bulunduğu alanda Kdz. Ereğli Eğitim Kampüsü binaları bir an önce yapılmasını, yeni fakülteler ve bölümlerin açılmasını istiyoruz. Aynı şekilde Alaplı Meslek Yüksek Okulu’na yeni bölümler açılmalı ve her iki ilçedeki öğrenci sayısının da artırılmasını istiyoruz.

EREĞLİ ÇEVRE VE EREĞLİ-DEVREK YOLLARI

Ereğli ilçesinde şehir içi trafik artık içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir. Trafikteki araç sayısının her yıl yüksek oranlarda artması mevcut yolları yetersiz kılmaktadır. Bu nedenle uzun yıllar önce planlaması yapılan Alaplı Pidos mevkisi ile Kdz. Ereğli Ören Mahallesi arasını kapsayan çevreyolu projesi bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca yapımına uzun yıllar önce başlanan Kdz. Ereğli-Devrek arasındaki karayolunun yapım çalışmaları hızlandırılmalı ve bir an önce hizmete açılmalıdır.

TERSANELERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM

Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren tersanelerimizin mülkiyet sorunları çözülmeli. Bu sorun çözüldüğünde Kdz. Ereğli’de ki tersanecilerimiz yeniden eski gücüne kavuşacak hem ülkemize yapacağı ihracat ile döviz girdisi sağlayacak hemde istihdamı artıracaktır.

İMAR PLANLARINDAN SANAYİ ALANLARININ AYRILMASI

Ereğli ve Alaplı ilçelerimizde ki imar planlarında sanayi alanları yer almamaktadır. İki ilçemizde de yapılacak imar çalışmalarında sanayi alanlarına mutlaka yer ayrılmalı ve yatırım yapmak isteyen sanayicilerimizin önü açılarak, istihdamın artırılması sağlanmalıdır.

 Haber: Fikri Kapan- Hakimiyet gazetesi



Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!