Köşe Yazarları

GAZETECİLİK VE GEZETECİLER

GAZETECİLİK VE GEZETECİLER

Son günlerde arka arkaya yapılan kongrelerden sonra yapılan üyelerin ve oy kullanan üyelerin gazeteci oldukları yada olmadıkları konusunda baya bir tartışma aldı başını gidiyor…

            Bende bundan yola çıkarak gazeteci ve gazetecilik nedir diye bir inceleyeyim dedim ve meşhur google bir tıkladım başladım araştırmaya…tabii ki bi hayli açıklamalar, tanımlar var bu konuda bende bunların içinden daha anlaşılır olan bir tanımı buldum sizlerle paylaşmak istedim…Malum insanlar herşeyi kendi işlerine gelecek şekilde anlatmayı severler, ve ona göre yorumlarlar…

İşte bulduğum yazı, tanım, siz ne derseniz deyin artık….!

Gazetecilik

Bir gazetenin hazırlanmasında ve çıkarılmasında görev alan kişilere gazeteci adı verilir. Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir.


Gazetecilik türleri

Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazeteler okuyucularına dünyada olup bitenlere ilişkin olabildigince fazla ve dogru bilgi vermek amacındadır. Magazin haberciliği diyebileceğimiz ikinci tür habercilik anlayışında ise haberlerin eğlendirici yönü ön plana çıkarılır ve öyküleştirilerek sunulmaktadır Magazin haberciliği yapan gazeteler bol fotoğraf kullanır ve ilk bakışta dikkat çekecek, heyecan uyandırmayı amaçlayan başlıklar atar. Günümüzde pek çok gazete ise bu anlayıştan birini seçmek yerine, iki yaklaşımdan da yararlanır.

  • Ekonomi gazeteciliği
  • Spor gazeteciliği
  • Bilim gazeteciliği
  • Araştırmacı gazetecilik
  • Yeni gazetecilik
  • Gonzo gazeteciliği
  • Paparazzi veya şöhretli kişilerle ilgili gazetecilik
  • Yakınsama gazeteciliği
  • Saldırgan gazetecilik
  • Asparagas gazeteciliği

Etik

Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önyargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmak, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarındandır. Gazetecilik mesleği ve gazetecilik sektörü (gazete, radyo, televizyon, internet gibi kitlesel yayın organları) demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücü yanında (yasayıcı-meclis, yürütücü-hükümet, yargilayıcı-mahkemeler) dördüncü -denetleyici devlet gücü olarak anılır.

 

            Evet gelelim bizdeki gazeteci anlayışına, artık gazetenin  (G) harfiyle ilgilenmeyen insanlar derneklere üye yapılıyor ve kongrelerde söz sahibi oluyorlar... Bunun yanı sıra kalemini kullanarak yazı yazan, haber yapan insanlar, haberden habere koşan muhabirler, gazete sahibi olup gazetenin ortaya çıkmasında her türlü görevi üstlenenler  gibi …vs   bunlar gazeteci sayılmazlarken parası olup ta esnaflık yapan kişiler gazeteci adını alıveriyor… her ne hikmetse…? Ve bu kişiler dernek yönetimlerini belirleyiveriyor… Sonrada gazetecilere sen o gazetede yazıyorsun, onun gazetesinde çalışıyorsun, falan kişiye haber geçiyorsun diye baskı yada dışlanmada bulunuluyor…

            Sonuç…!  sonuçta ise gerçekten gazetenin mürekkebini yalamış, kalemini, fotoğraf makinasını kullanarak haber yapan, köşe yazan, haberlere gece gündüz demeden koşan kişiler dernek yönetiminden ve meslekleri için söz sahibi olmaktan uzak kalıyorlar…

            Sonra…? Sonra ise o partiye, bu iş adamına , bürokratlara yalakalık eden, para ile haber yapan kişilerden oluşan bir gazeteci ordusuna her yerde, her ortamda rastlayabiliyoruz…

            Neyse daha fazla yazmayayım, bazı kişiler beni de dillerine dolarlar sonra, zaten yeterince konuşuyorlar... Ama benim kimseyle kişisel çatışmam yok, gazeteciyim diye de ısrar etmiyorum, sadece yazı yazmayı seviyorum… Yalnız bazıları gibi google ‘dan yada başkalarının yazılarından çalarak benim yazım diye de ortaya çıkmıyorum…

İnşallah gelecek günlerimiz daha güzel olacak ben buna inanıyorum, gazetecilikte, gazetelerde istenen ve olması gereken yerde olacaklar… Derneklerimizin kapısı gerçek gazeteciler açılacak ve herkes yapması gereken ve bildiği  mesleği yapacak diyorum ve diliyorum…  Hoş kalın ve hoşçakalın…  Saygılarımla…

Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam


Yazı Yorumu, Bu yazı için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!