Köşe Yazarları

FAKİRLERE NASIL YARDIM ETMELİYİZ

FAKİRLERE NASIL YARDIM ETMELİYİZ

İslam dini, zenginlerin fakirlere yardım etmesini önemsediği kadar, yardım etmenin usul ve adabını da önemsemiştir. Bir başkasına maddi yardımda bulunmak, hassas bir konudur. Yardımda bulunurken karşıdakini incitmemek, izzet-i nefsini rencide etmemek ve kesinlikle gurura kapılmamak icap eder. Cenab-ı Hak, ihtiyaç sahiplerine yardım edecekleri şöyle uyarıyor: “Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, acelesi de yoktur.” (2.Bakara–263) “Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan düz kayaya benzer ki, sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu çıplak pürüzsüz kaya haline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hiçbir şeye sahip olamazlar. Allah, kâfirleri doğru yola iletmez.” (2.Bakara–264) Sadaka olarak vereceğimiz malların nitelikleri de son derece önemlidir. Sadaka ve zekât olarak vereceğimiz şeyler, değersiz, eskimiş ve kullanılmayacak durumda olmamalıdır.Kendimize layık görmediğimizi başkasınada layık görmemeliyiz,bu nasıl olsa muhtaç mecburi alacak,ihtiyacı var diye küçümseyerek,inciterek yardım etmemeliyiz. Kur’an-ı Kerim, infak edeceğimiz malların nitelikleri konusunda bizleri şöyle uyarır: “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızk olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Size verilse, gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın. Biliniz ki Allah zengindir, övgüye layıktır.” (2.Bakara–267) “Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça “iyi” ye eremezsiniz. Her ne harcarsınız, Allah hakkıyla bilir.” (3.Al-i İmran–92) Desinler için yapılan yardımlar, boşa gider; bu tür yardımlar, yardım edene hiçbir fayda sağlamadığı gibi, riya niyeti taşıdığından, sahibini günaha bile sokar. Kur’an, iman etmedikleri halde gösteriş için mallarını sarf edenlerin bu işlerinden fayda görmeyeceklerini şöyle haber veriyor: “Allah’a ve ahiret gününe inanmadıkları halde mallarını, insanlara gösteriş için sarf edenler de (ahirette azaba duçar olurlar). Şeytan bir kimseye arkadaş olursa, ne kötü bir arkadaştır o!”(4.Nisa–38) Fakirlere yardım etmekte olan kişi, şöyle düşünmelidir:

“İnfak etmekte olduğum şeyler, fakirlerin bana emaneten verilen kendi mallarıdır; benim yapmakta olduğum, emanetimde bulunan mal ve paraları gerçek sahiplerine teslim etmektir. İhtiyaç sahipleri, bende bulunan emanetlerini alarak sorumluluktan kurtulmama vesile oldukları ve ayrıca sevap kazanmamda aracı oldukları için kendilerine teşekkür borçluyum.” Zengin oldukları halde mallarını Allah yolunda harcamayanlar, bu dünyadaki zenginlik sınavını kaybetmiş olurlar. İslamiyet malı biriktirip Allah yolunda harcamamayı çok kötü bir durum saymaktadır. Kur’an, mallarını Allah yolunda harcamayanların, ahirette çarptırılacakları azabı şöyle haber veriyor: “Altın ve gümüşü yığıp da onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu, işte onlara elem verici bir azabı müjdele! (Bu paralar) cehennem ateşinde kızdırılıp bunlarla onların alınları, yanları ve sırtları dağlanacağı gün (onlara denilir ki): “İşte bu kendiniz için biriktirdiğiniz servettir. Artık yığmakta olduğunuz şeylerin (azabını) tadın!” (9.Tövbe–34,35) Bütün zenginlikler Allah’a aittir. İnsanları, dünyayı ve içindekileri yaratan Allah’tan başkası değildir. Sahip olunan her nimet, kişiye yeni bir sorumluluk ve ödenmesi gereken yeni bir şükür borcu yükler. Servet sahibi olan zenginlerimiz yüce mevlanın verdiği nimetlere sahip olurken,servetine servet katarken,dünün servet sahibi,bu günün fakir ve muhtacı olduğunu unutmamalı,dün müşterisi olupta para kazandığı kişilerin bu gün muhtaç durumda olduğunu düşünerek yardımda bulunulmalı,yarın ne olacağını düşünerek yardımda bulunulmalı.Yukarıda kaynakları ile belirttiğim fakir ve muhtaçlara yardım nasıl yapılmalı,neden yapılmalı,işte bu yoldan yola çıktığımızda kimseyi incitmeden yardımı yapılması gerektiği,bu gün kazandığımız servetin içinden muhtaçlara niçin yardım yapmamız açık,açık ortadadır.Bu vesile ile Mubarek Ramazan ayında yapacağınız ve yaptığınıuz yardımları yüce mevlam kabül etsin.
 
 

Yazı için 0 puan verdiniz

Reklam

2 Yorum

  • o fakirler kim recep bey bilelimki yardım her önüne gelen yardım topluyor nereye toplanıyor belli değil birilerine çanak tutmaya gerek yok kurandada yeri var gerçek muhtaç fakire bildiğiniz fakire sadaka ver,in der . ee siz kime diyorsunuz


  • oy ısteyerek deil...