Alaplı

BELEDİYE ATIK YAĞ PROJESİNİ BAŞLATTI

BELEDİYE ATIK YAĞ PROJESİNİ BAŞLATTI

Haydi Alaplı!..

Atık Yağını biriktir; hem kendini, hem geleceğini koru!..

 

İlçedeki atık maddelerin “geri dönüşümü” ile ilgili birçok çalışmaya imza atan Alaplı Belediyesi, bunlara bir yenisini daha ilave ederek, bugünden itibaren “Atık Yağ Geri Dönüşüm” projesini de uygulamaya geçirdi.

 

Alaplı Belediyesi ile Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretim firması arasında imzalanan sözleşme gereği; Alaplı ilçesinde, bugünden itibaren atık yağların geri dönüşümünü sağlayacak yeni bir süreç başladı; lokantalar ve yemekhanesi bulunan işyerlerine firma tarafından özel olarak hazırlanmış “atık yağ biriktirme” bidonları dağıtıldı. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu ve firma temsilcilerinin de katıldığı atık yağ geri dönüşüm bidonlarının dağıtımında, konu ile ilgili olarak işyeri sahiplerine bilgi verilerek, hassasiyet göstermeleri, projenin başarılı olmasının hem insan ve çevre sağlığı hem de gelecek nesiller açısından çok önemli olduğu vurgulandı.

Alaplı Belediyesi ile Ezici Yağ Sanayi ve Enerji Üretim firması arasında, ilçeden çıkan atık yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla bugün Belediye Başkanlığında yapılan sözleşmeye, Alaplı Belediyesi adına Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretim firması adına da firmanın Bölge Temsilcisi Mücahit Yılmaz imza attı.

Bugün uygulamasına başlanan projeyle ilgili olarak, sözleşmenin imzalanmasının ardından Belediye Başkanlığında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Belediyesi’nin bütün atıkların geri dönüşümü noktasında çok önemli çalışmalar yaptığını, bitkisel atık yağların geri dönüşümünün sağlanmasının da bunlardan biri olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu açıklamasında şöyle dedi:

“2872 Sayılı Çevre Kanunu’na göre; “herhangi bir faaliyet sonucunda oluşan, çevreye atılan, bırakılan, her türlü maddeye atık” deniyor. Bu atıkların toplanması, imha edilmesi ve depolanması, çevreden kaldırılması çeşitli kanunlarla belediyelere verilmiş görevlerdendir. “Belediyeler de bu görevleri ya kendisi yapar yada yaptırır.” Denilmektedir ilgili Kanun’da.

Atıklar; birkaç bölüme ayrılır: Birincisi katı atıklar yani çöplerdir. Biz ZONÇEB (Zonguldak Çevre Belediyeler Birliği) olarak bu katı atık yönetimini çöp aktarma istasyonlarımızdan geçirip, Merkez çöplüğümüzdeki katı atık depolama alanımızda gayet sıhhi ve modern bir şekilde yaptığımız yerde depoluyoruz. Artık ilçelerimizde çöp depolama yerleri kalmadı. Bütün belediyelerin ortak kullandığı Zonguldak’ta merkezi bir çöplüğümüz var.

Tıbbi atıkların kontrolü de yine belediyelerimizin görevlerinden biri. Tüm sağlık kurumlarından çıkan tıbbi atıkları yine biz ZONÇEB olarak ihaleye verdik ve şu anda Zonguldak’ta Türkiye’de 4 yada 5 tesisten biri olan en modern tıbbi atık tesisini kurduk. Bütün Zonguldak’taki sağlık kurumlarından çıkan tıbbi atıklar, oradaki tesiste steril hale getirilip, imha ediliyor. Hatta, Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri de tıbbi atıkları Zonguldak’taki tesisimize getirip, orada imha ediyorlar.

Belediyelere verilen görevler arasında yer alan üçüncü atık çeşidi de, ambalaj atıklarının kontrolü. Her türlü kağıt, karton, plastik, cam, şişe, metal kutu gibi aklınıza gelebilecek her türlü ambalaj atığı dediğimiz geri dönüşümü olan bu maddeler için de yine ZONÇEB olarak ihale yaptık ve Zonguldak merkezdeki çöplüğümüz de geri dönüşüm tesisimiz de kuruldu. İlçelerimizde de geri dönüşüm konteynırları konulup, ambalaj atıkları toplanmaya başlandı. Alaplı’da da Belediye sınırlarımız içerisinde, ambalaj atıkları geri dönüşüm konteynırlarını koymaya başlıyoruz. Firma bu ambalaj atıklarını alıp, Zonguldak merkez tesisimizde işleyip, ekonomiye kazandıracak.

Yine belediyelere verilmiş görevler arasında atık pil ve akümülatörlerin kontrolü var. Biz Alaplı Belediyesi olarak zaten uzun yıllardır bu atık pil konusunda çalışıyoruz. Zonguldak’taki belediyeler içerisinde en iddialı olduğumuz çalışmalardan biri de budur. Çok sistematik bir şekilde atık pilleri topluyoruz. Zonguldak’taki belediyeler arasında atık pilleri geri alan firmaya en çok atık pil teslim eden belediye olmakla da övünüyoruz.

Yine bizim yapmamız gereken görevler arasında hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının toplanması ve imhası var; bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ömrünü tamamlamış lastiklerin kontrolü var; bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Elektrikli ve elektronik eşyaların kontrolü var; bu konuda da çalışmamız devam ediyor. Madeni yağların kontrolü ile ilgili çalışmalar da yine ZONÇEB tarafından yürütülüyor.

Çevre açısından ‘felaket’ olarak nitelendirebileceğimiz bir konu daha var ki; o da, bitkisel atık yağlar. Bitkisel atık yağlar, pilden bile daha çok çevreyi ve özellikle suyu kirletmektedir. Dünyamızın yüzde 75’i sudur ve bu suyun sadece yüzde 1’i kullanılabilirdir. Onun için suyun kıymetini çok iyi bilmeliyiz ve ilerideki savaşların ‘su savaşı’ olacağı da zaten uzun zamandan beri öngörülmektedir. Suyu en çok kirleten bitkisel atık yağlardır. Tabii bu bitkisel yağ atıklarının toplanması da kanun ve yönetmeğin çerçevesinde yapılmaktadır. Siz kendi isteğinize göre toplayamıyorsunuz ve bunun için de, Çevre Bakanlığı’ndan onay ve yetki almış firmaların bu işi yapması gerekiyor. Bu firmalar da Ülkemizde çok az; 3-4 civarı. Biz bu üç firmadan, Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretim firmasıyla iletişime geçerek, İlçemizdeki atık yağların toplanması üzerine sözleşme yaptık. Çalışmamız şu şekilde olacak: Firma, bizim Alaplı’da göstereceğimiz lokantalar, yemekhaneler gibi yemek yapımının olduğu kurum, kuruluş ve işyerlerine atık yağ geri dönüşüm bidonlarını teslim edecek. Ayrıca biz, merkezdeki bir noktaya bitkisel atık yağ depolama konteynırı koyacağız ve halkımızdan evlerindeki kızartma ve yemek yağlarını lavabolara dökmemelerini, döktükleri bu atık yağların denizlere ve derelere karışarak sularımızı geri dönüşümü olmayacak bir şekilde kirlettiğini anlatıp, evlerindeki atık yağı, ağzı kapalı küçük bir kavanozda yada plastik bir pet şişede  toplayıp geri dönüşüm atık yağ depolama konteynırına bırakmalarını isteyeceğiz. Firma da, hem lokantaların hem de evlerin geri dönüşüm konteynırlarına bıraktığı bu atık yağları toplayarak işleyip,  yakıt ve elektrik üretecekler. Bu şekilde atık bitkisel yağların ekonomiye geri dönüşümü sağlandığı gibi, çevreyi de kirletmemiş olacağız. Ben onun için bu konu üzerinde hassasiyetle duruyorum ve tüm ev hanımlarımızı, yemekhanesi bulunan veya yemek üreten tüm işyeri sahiplerimizi bu konuda hassas olmaya, dünyamıza ve çevremize sahip çıkmaya davet ediyorum. Bize bu konuda yardımcı olan Ezici Yağ ve Enerji firmasına da çok teşekkür ediyorum.”

 

 

 

 

Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretim firması Bölge Temsilcisi Mücahit Yılmaz da açıklamasında, firma olarak kendilerine düşen görevin Alaplı Belediyesi’nin atık yağ sözleşmesi yaptığı işyerleri ve evlerden atık yağları düzenli bir şekilde toplayıp geri dönüşüme kazandırmak olduğunu belirterek, “ Biz bu atık yağlarla bioelektrik üretiyoruz ve Türkiye genelinde 170 araç, 80 ekipman ve fabrikalarımızla birlikte Türkiye’de çok güzel bir çalışma yapıyoruz. Bunu Alaplı’da başaracağımıza eminiz; çünkü, Sayın Belediye Başkanımız da bize bu konuda destek veriyor. Burada çalışacağımız için de son derece heyecanlıyız” dedi.

Atık yağ geri dönüşüm bidonunu alan esnaflar da, çok yerinde bir uygulama olduğunu ve konuya kendilerinin de gereken hassasiyeti göstereceklerini ifade ettiler.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!