Genel

POSBIYIK, ERDEMİR RAPORU BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

POSBIYIK, ERDEMİR RAPORU BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli ile ilgili ekonomik konuları değerlendirdi.  Posbıyık basın toplantısının birinci bölümünde; bölgesel yatırımları ele aldı ve Erdemir’in hazırladığı “Kdz. Ereğli’de yassı çeliğe dayalı yan sanayi yatırımlarının oluşturulması” konulu raporu açıkladı.
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Posbıyık, “Bu rapor özellikle bizim hazırladığımız ve Fatih Tar’a verilen rapordan sonra hazırlanmıştır. Bu raporda açıklananlar ve gelişmeler Erdemir ve Ereğli için çok önemlidir, adeta tarihi bir dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.
ERDEMİR GALVANİZLEME HATTI, ALMAN ELA VE TAYSAT
Başkan Posbıyık basın toplantısına; Erdemir’in 2. Galvaniz hattı için karar aldığını ve bunun için 350 bin ton kapasiteli bir tesisi için 115 milyon dolarlık bir yatırım ayırdığını açıklayarak başladı. Tesisin özellikle otomotiv yan sanayi sektörün ihtiyacına yönelik olduğunu söyleyen Posbıyık, toplantı Boyunca Erdemir Genel Müdürü Fatih Tar’la iyi ilişkiler işinde olduğunu vurguladı.
Alman konteyner imalat firması ELA’nın geçtiğimiz günlerde Ereğli’deki incelemelerinin olumlu sonuçlandığını belirten Posbıyık, “yatırıma karar verdiler yazışmalara başladılar şu anda yer tahsisi taleplerinin yazışmalarını yapıyorlar” dedi.
Toplantıda Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği(TAYSAT) ile diyalog içinde olduklarını da vurgulayan Posbıyık, TAYSAT yöneticilerine teşekkür ederek Ereğli’nin yatırım olanaklar neler olduğuna dair raporları gönderdiklerini ve gelen taleplerini TAYSAT’ın 11.nde yapılacak genel kurul sonrasında değerlendirileceği söyledi.
ERDEMİR’İN HAZRLADIĞI POSBIYIK AÇIKLADI
Başkan Posbıyık, daha önce belediye tarafından hazırlatılan ekonomik yatırım konularını içeren rapora cevaben Erdemir’inde bir rapor hazırlayarak bakış açısını ve yorumlarını paylaştığını söyledi. Posbıyık konuşmasında Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar’la birkaç gün önce birlikte olduklarını belirterek ekibine teşekkür etti.
VERİLER ERDEMİR’İN YATRIMLARINI DEVAM ETTİRDİĞİNİ GÖSTERİYOR
Şubat 2013 tarihli ve KDZ.EREĞLİ’DE YASSI ÇELİĞE DAYALI YAN SANAY YATRIMLARININ OLUŞTURULMASI” konulu raporla ilgili yorumları da paylaşan Posbıyık, Oyak’ın özelleştirmeden sonra yatırımlarına devam ettiğini rapordaki verilerle açıklandığını,  belirterek “Erdemir yöneticilerine ve OYAK Holding’e bu yatırımları için Karadeniz Ereğli halkı adına teşekkür ediyorum” dedi. Posbıyık konuşmasının devamında rapordan bölümler okuyarak devam etti. Erdemir’in 2011 yılında sektörel bazdaki müşterileri ve aldıkları mamul oranlarını açıklayan Başkan Posbıyık,  Boru profil sanayi: 1 milyon 640 bin ton. Genel imalat sanayi: 523 bin ton, Otomotiv ve otomotiv yan sanayi: 510 bin ton, Beyaz eşya olarak bilinen dayanıklı ev aletleri: 270 bin ton, Ambalaj sanayi: 201 bin ton, Çelik Servis Merkezleri de toptan ticaret ve ikincil üreticilerle birlikte 1 milyon 650 bin ton malzeme aldığını açıkladı.
POSBIYIK DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNÜN SÖZCÜSÜ OLDU
Raporda Demir çelik yatırımcıları ve dolayısı ile Erdemir’in taleplerini de dile getiren Posbıyık, “Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan bu raporda sektörün karşı karşıya kaldığı haksız rekabetin ve kalitesiz ürün ithalatının engellenmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi ve en önemlisi büyümenin yerli girdilerle olması gerektiğine vurgu yapılıyor.  Aynı uzmanlar, hükümetimizin bu perspektife yönelik tedbirleri şimdiden almasının önemli olduğuna da dikkat çekiyorlar.” Dedi.
ERDEMİR’DE ÜRETİM VAR, BÖLGEDE TÜKETİM YOK
Erdemir’in raporunu yorumlamaya devam eden Posbıyık, Erdemir’in çeliği ürettiğini ama bölgede boru profil fabrikaları haricinde gerektiği kadar kullanıcısı olmadığını söyleyerek “Belki de en büyük sıkıntılarımızdan biri de bu. Erdemir, ülkemizdeki otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa ve savunma sanayi ile ambalaj sanayi gibi sektörlerdeki binlerce firmanın ana tedarikçisi konumunda.” Şeklinde konuştu.
TEŞVİK BAHANESİNE GEREK YOK, PAZARA VE HAMMADDEYE YAKINLIK VAR
Bölge yatırımlarında teşvik ’İn önemli olduğunu ancak hedef pazarlara ve hammadde kaynaklarına yakınlığın en az teşvik kadar önemli olduğunu Erdemir raporuna değerlendirerek vurgu yapan Posbıyık, sözlerine şöyle devam etti;   “Evet, bölgesel teşviklerdeki imkanlar belli oranda önemli; fakat bunun dışında önemli olan iki parametre daha var: Hedef pazarlara yakınlık ve hammaddeye yakınlık en az teşvikler kadar önemli. Zira Ereğli Demir-Çelik Fabrikası, tüm bu sektörlerin ana tedarikçisi ve dünya ölçeğinde 3 önemli limana sahip bir fabrika.
Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan raporda Zonguldak’ın resmi verilere göre teşvik belgesi alımı ve buna bağlı yatırım yapılması hususunda diğer illere göre epey geride kaldığı da açık seçik ifade ediliyor.
Geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine otomotiv ve yan sanayi yatırımları  nereye yapılırsa yapılsın 5. Bölge’nin teşviklerinin tamamından faydalanabileceği ilgili bakanımız tarafından kamuoyuna deklere edildi. Bu durum şu anlama gelmektedir: Artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açsından hiçbir sorun kalmamıştır.”
ERDEMİR’DEN YATRIMCILARA ÖNEMLİ DESTEK KARARLARI
Posbıyık Erdemir uzmanlarınca hazırlanan raporu dayanak göstererek, Bartın ve Karabük İllerinde Yatırım Destek Ofislerinin yatırımcı ile işbirliği içinde çalıştıklarını, Erdemir üst yönetiminin de aldığı kararla bazı destekleri hayat geçirme düşüncesinde olduklarını açıklayarak bu destekleri şöyle açıkladı:
LİMANLAR
Ücreti mukabilinde limanların kullanımı konusunda Erdemir hazırdır. 2 dökme-yükleme tahliye doku, 4 genel kargo dokuyla birlikte dünya ölçeğindeki Erdemir limanlarını yatırımcılar kullanabileceklerdir.
ATÖLYELER
Yatırımcılar, Erdemir’e ait atölyelerden ve atölyelerin olanaklarından yararlanabileceklerdir.
LABORATVUARLAR
Bölgemize yatırım yapacak sanayiciler Erdemir’in tüm laboratuvar hizmetlerinden faydalanabilecekleri gibi Erdemir ayrıca bu firmalara eğitim hizmeti de verecektir.
TEKNİK DESTEK
Erdemir yöneticileri, şirket olarak, bölgeye gelecek ve yatırım yapacak sanayicilerimizin  hizmetinde olacağını ve her konuda teknik destek vereceğini de deklare etmektedir.
YERLİ TEDARİKÇİDEN MAL ALIMI
Ayrıca Erdemir  5 milyon tonluk çelik üretimini gerçekleştirirken, yan sanayi olarak nelere ihtiyacı varsa, bu ihtiyaçlarını bölgemizde üretilmesi yatırım yapacak olan bu firmalardan almaya hazır olduğunu da ifade ediyor. Erdemir’in çelik üretiminde kullandığı önemli malzemeler ise raporda şöyle listeleniyor:
Nihai ürün ambalaj malzemeleri, Silindir imalatı malzemeleri, Cüruf potaları imalatı malzemeleri,  Merdane, Demiryolu makas ve yedekleri, İşçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri, Refrakter malzemeleri
YERLİ TÜKETİM, DEVLET POLİTİKASI OLMALI
Konuşmasının büyük bölümünü Erdemir’in hazırladığı rapora göre yapan Posbıyık, Erdemir’in yassı çelik üretimini yaparken yerli hammadde kaynaklarına yönelmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı ve “sektörlerin birbirlerinin rekabet gücünü doğru oranda etkileyebilmesi için çeliğin üretiminden başlayarak ve yan sanayisine kadar yerli kaynakların tüketilmesinin desteklenmesi, bunun da bir devlet politikası olması” gereğine İşaret etti.
 ORTAK AKIL GEREKLİ
Posbıyık konuşmasının son bölümünde; sektördeki büyüklükten bölgenin yeterince pay alamadığından yakındı, bunun için Ereğli ve Alaplı esnaf örgütlerinin, sanayi odalarının ve muhtarların bir araya gelip ortak akıl grubu oluşturması gerektiğini sözlerine ekledi.
 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!