Köşe Yazarları

BİNDİĞİ DALI KESEN ZİHNİYET

BİNDİĞİ DALI KESEN ZİHNİYET

Hoca ormana gitmiş. Oturmuş bir dalın üstüne, başlamış kesmeye. Aşağıdan geçen bir yolcu hoca'ya seslenmiş:

— be adam! İnsan oturduğu dalı keser mi? şimdi düşeceksin.

Hoca adama aldırmamış; işine devam etmiş. Az sonra dal kırılmış. Hoca, cumburlop düşmüş. Düştüğü yerden perişan seslenmiş:

—düşeceğimi bildin ne zaman öleceğimi de söyle bari.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları, Zonguldak’ta Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı milletvekili adayı göstermeyerek bindikleri dalı kesmiş,  Halil Posbıyık sempatizanlarına ve dört dönemdir onu belediye başkanı seçen binlerce seçmenlerine haksızlık yapmıştır.

Kdz. Ereğli ‘de ve Alaplı’dan sadece CHP’li değil tüm siyasi görüşten de seçmenin insan olarak çok sevdiği, halk adamı Halil Psobıyık’ın marka olduğunu, peşinden kitleleri sürüklediğini cümle alem biliyor ama genel merkez sanırım bilmiyor.  Ereğli ve Alaplı sokaklarında ki vatandaşlar “İşte buyurun yine Çaycuma ve Devrek siyaseti Ereğli ve Alaplı üzerinde etkisini gösterdi. Birde Gürsel Tekin’in akrabası olan eski ilçe başkanı Yaşar Balcı muradına erdi. Onlar muradına erdi ama acaba CHP Zonguldak’ta muradına erebilecek mi?  bunlar bindiği dalı kestiler” söylemi dilden dile nakarat gibi dolaşıyor. Bekleyip göreceğiz. El mi yaman Bey mi yaman!

Şöyle geçmişe  bir yol alalım ve yakın zamanda yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisinin Türkiye ve Zonguldak Karnesine şöyle bir göz atalım.

-          12 Eylül 1980 sonra siyasi yasaklı olan CHP, 1995 yılında yasaksız olarak girdiği genel seçimlerde Türkiye genelinde 49 milletvekili çıkarta bildi. Zonguldak’tan vekil çıkartamadı.

-          CHP 1999 genel seçimlerinde barajın altında kalarak meclise giremedi.

-          2002 genel seçimlerinde %19.41 oy alarak 177 milletvekili çıkarttı. Zonguldak’tan Harun Akın ile Nadir Saraç olmak üzere iki vekili meclise gönderdi

-          2007 Genel seçimlerde %20.88 oy alarak 112 milletvekili çıkarttı. Zonguldak’tan Ali Koçal ile Ali İhsan Köktürk olmak üzere iki vekil meclise gönderdi.

Halil Posbıyık’ın Kdz. Ereğli’deki belediye başkanlık seçim karnesi de şöyle;

1994 Yılında yapılan yerel seçimlerde Halil Posbıyık,  ANAP’ın adayı olarak girdi. % 28 oy ile Belediye Başkanlığını CHP’li Ruhi Cöbekoğlu’ndan aldı.

1999 seçimlerinde %54 ve 2004 seçimlerine yine ANAP çatısı altında giren Halil Posbıyık, % 65 oy oranı ile rakiplerini eze eze seçim aldı. Oysa 2002 Genel seçimlerinde Posbıyık’ın partisi ANAP baraj altında kalarak meclise girememişti...

2009 seçimleri öncesi, CHP il ve ilçe örgütleri ve Milletvekilleri Posbıyık’ın adaylığına sıcak bakmadılar. Özellikle İlçe Başkanı Yaşar Balcı,  Halil Posbıyık’ı CHP’den hiç istemedi. Bun rağmen, Genel Başkan Deniz Baykal, Posbıyık’ı aday yaptı. Posbiyık’ta Genel Başkan Deniz Baykal’ı mahcup etmeyerek tekrar Kdz. Ereğli’de yüksek oy oranı ile belediye başkanlığını kazandı.

2011 Haziran Genel seçimlerinde Halil Popsbıyık’ın milletvekili olmak istediğini sokaktaki ayakkabı boyacıları dahi biliyordu. Bunu genel merkezde biliyordu. Aday adaylık müracaatının son üçüncü günü olan Çarşamba günü Parti Meclisi bir karar alarak CHP parti terbiyesi almış siyasetçilerin elini kolunu bağladı.  Hal böyle oluca mektepliler ağır bastı ve en birilerine göre büyük rakip halkın adamı Posbıyık devre dışı kaldı.  Kimse birinde suç aramasın. Posbıyık senaryosunu, CHP’nin Zonguldak’ın derin siyaseti yazdı ve şimdide oynuyor. Bu senaryo Zonguldak’ta sadece CHP’ye mahsus değil. Çıksın da görelim,  diğer partilerdeki milletvekili aday adayları,  Posbıyık gibi bir delikanlıca konuşsunlar “ Ereğli ve Alaplı olarak bize ikinci sıradan daha aşağı bir sıralama verilirse bu hem bize halkımız adına hakarettir. Herkes nüfusuna göre konuşacak” bunu diyecek kaç delikanlı milletvekili aday adayı var.

Bunu şimdiye kadar sadece delikanlı Posbıyık Ereğli’de ve Alaplı’da gündeme getirdi. Birileri bindiği dalı kesti ama o dalın üstünde Posbıyık yok. Nasrettin Hocanın “düşeceğimi bildin ne zaman öleceğimi de söyle bari” sorusuna cevap veremeyeceğim. Bu cevabı ancak sandıkta seçmen verir.

Saygılarımla…

Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Yazı Yorumu, Bu yazı için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!