Köşe Yazarları

BİNDİĞİN DALI KESMEK

BİNDİĞİN DALI KESMEK

Nasrettin Hoca’nın bindiği dalı kesmesi hikâyesini birçok kişi bilir. Hoca Nasrettin’in dalı kesip kesmediği net olarak bilinmese de, Alaplı vücudundaki kılcal damarları tek tek keserek felç olma yolunda büyük aşama kaydettiği aşikârdır.

 EREĞLİ’YE GİRMEYE CESARET EDEMEYEN HES’ÇİLER ALAPLI’DA

Alaplı yine bildik hataları yapmayı sürdürüyor. Bir insan bindiği dalı keserde hala ayakta kalır mı? Muhakkak bir yeri darbe alır yada sakatlanır. Alaplı’da doğal derelerini HES belasına teslim etmeye hazırlanıyor. Alaplı bindiği dalı kesiyor.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 2011 genel seçimlerinde “Alaplı’ya termik santral yapacaklar uyumayın hemşehrilerim” diye bas bas bağırdığında, Posbıyık’ı kavgacı, düzen bozucu, hatta provokatör olarak ilan ettiler.  Ama Posbıyık’tan korkularına da Kdz. Ereğli merkez ve köylerine Termik santral ve HES gibi rantçı projelerinin hiç birini yapmaya da cesaret edemediler. Birkaç girişim yapmaya kalktılarsa da Ereğli halkı belediye başkanıyla bütünleşerek, gelenleri teneke çala çala ilçesinden uzaklaştırıverdi.  Ereğli’ye giremeyen rantçı güçler, “bizim uşak Alaplı”yı gözüne kestirdiler. Alaplı Aşağıdağ Köyüne HES Projesi için ihaleyi bile tamamladılar. Alaplı’ya öyle yada böyle bir santral yapılıyor. Bu antral doğaya zarar veren, çevreyi katleden bir HES santrali olacak. Alaplı üzerinde büyük oyunlar mı oynanıyor, büyük dolaplar mı dönüyor kimse net olarak bir şey bilmiyor. Alaplı’nın en büyük sorunu sağcısı, solcusu ve ortacıları ilçenin menfaati için tek yumruk olamıyorlar. Birileri de o dağılmışlığı fark edebiliyor. Ne acı ki ilçede birkaç yıldır Posbıyık’ın dediği gibi “Abenim söm söm yavrum” siyaseti ile yönetiliyor. Yumuşak siyaset ilçede her konuda zarar veriyor. Bu defada HES yapılması noktasında sesini duyuramayan siyaset, ilçeye ciddi zararlar vermiştir. Alaplı’daki tüm siyasetçiler, Belediye başkanı, İl genel meclisi üyeleri başta olmak üzere herkes uyudu, su bile uyudu ama düşman uyumadı.

ALAPLI HALKI UYUTULDU

Batı Karadeniz’in cazibe merkezi olacak denilerek yıllarca Alaplı halkı uyutuldu.

Liman yapılacak diye uyuttular.

Tersaneler yapılacak diye uyuttular.

Dünyanın en pahalı Yatlarını yapacağız diye uyuttular.

Dev demir çelik fabrikası kuracağız diye uyuttular.

 Yatırımcıların gelmesi için en küçük bir teşvikin olmadığı ilçe kendi kaderi ile baş başa bırakıldı.  Karayolları duble yol mazeretiyle İlçenin girişini kapattı.  Kapalı girişi açmak için Alaplı protokolü Karayolları 4.bölge ile 14. Bölge arasında mekik dokumaya başladı ama yaklaşık bir yılı aşkındır devam eden karşılıklı görüşmelerde bir arpa boyu yol alınamadı. Bir gecede hudut kapısı açtıran siyaset,  bir yıldır Alaplı’nın Ereğli istikametindeki girişi kapısını karayollarına açtıramadı. Kapalı kavşaktan dolayı esnafın yaşadığı ekonomik krize seyirci kalmak zorunda kaldı. Bürokratların seçilmişleri yok saydığı Zonguldak’tan başka bir diğer il ve ilçe olduğunu düşünemiyorum.  Bir ilçenin yok olması için bürokratların bu kadar inatçı davranmalarına da bir anlam vermiş değiliz.

 

Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam

1 Yorum

  • TERMİK SANTRAL İÇİN "KUYRUKLU YALAN " DENİLMİŞTİ.O ZAMANKİ YORUMLARIM VE BELGELERİ AŞAĞIDA.AYRICA O ZAMAN TERMİK SANTRAL KONUSUNDA SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ PROF.DR. ERCAN CANDAN'IN OLDUKÇA SAMİMİ ELŞEŞTİRİLERİ VARDI.HALKIMIZ İSTEMEZSE İSTEMEM DİYORDU.AYNI SAMİMİ AÇIKLAMALARI KENDİSİNİN YAPACAĞINI VE HALKIMIZI BİLGİLENDİRECEĞİNİ UMUYORUM. BURHAN YÜZGEÇ ÖNDER GAZETESİ'NİN 22 NİSAN TARİHLİ HABERİ(YORUMSUZ): ALAPLI'DA TERMİK SANTRAL GİRİŞİMİ Eklenme Tarihi : 22.04.2011 Kdz.Ereğli-Düzce karayolunda devam eden tünel çalışmalarını inceleyen ve firma yetkililerinden bilgi alan Zonguldak Vali Erdal Ata, yol güzergahının tamamlanması ile bölgeye yatırımcının geleceğini söylerken Alaplı’ya termik santral kurulması için talep geldiğini belirtti. TERMİK SANTRAL: Karabük Valimiz bir firma gönderdi, demir çelik ve termik santral kurmak için, biz dedik tek başına termik santrali biz burada müsaade etmeyiz. Buraya gelerek yatırım yapacak olan firma demir-çelik, çimento ve birkaç tane tesis kurarsa o zaman termik santrale katlanırız ama tek başına termik santrale izin vermeyiz. Yeni bir şirket daha gelecek onlarda termik santral için gelecekler görüşeceğiz. BURHAN YÜZGEÇ ALAPLI İÇİN ÇALIŞMALARINI TAKDİR ETTİĞİMİZ SAYIN VALİMİZ BİR AÇIKLAMASINDA SADECE TERMİK SANTRALLER DEĞİL YANINDA BAŞKA YATIRIMLAR(O DA ÇİMENTO FAB. DEMİR ÇELİK FAB.) OLURSATERMİK SANTRALE MÜSAADE EDERİZ DİYOR ANCAK KUSURA BAKMASIN TERMİK SANTRAL ALAPLI’NIN DOĞASININ KATLİ OLUR BUNA DA ASLA MÜSAADE ETMEYİZ. ZATEN PROF CANDAN HOCA DA ASİT YAĞMURLARINI ENGELLEYEMEZSİNİZ DİYOR , HALKIMIZ İSTEMEZSE İSTEMEM DİYOR.BİZ KESİNLİKLE TERMİK SANTRALA KARŞIYIZ.NASIL EREĞLİ’YE KÖSEAĞZINA KURAMADILAR ALAPLI'YA KESİNLİKLE KURULMAMALI. ÇATES ORADA ÇATALAĞZININ DURUMU ORTADA,BİTKİ FLORASI MAHVOLMUŞ,YOK OLMUŞ. TERMİK SANTRAL DIŞINDAKİ HER TÜRLÜ İSTİHDAM OLUŞTURACAK YATIRIMLARA DA SONUNU KADAR DESTEĞİZ