Alaplı

ALEMDAR RÖLYEFLERİ GÖRENLERİ HAYRAN BIRAKIYOR

ALEMDAR RÖLYEFLERİ GÖRENLERİ HAYRAN BIRAKIYOR

Türk İstiklal Mücadelesi’nin ilk deniz savaşlarından biri olan ve yine ilk deniz şehidinin verildiği Gazi Alemdar Gemisi Ayaklanması’nın resmedildiği rölyefler, Karadeniz Ereğli halkının büyük beğenisini kazandı.

Trabzon’a askeri malzeme yapmak için yola çıkan ancak Fransız gambotlarına esir düşen Alemdar Gemisi, mürettebatının ayaklanma çıkarması sonrası tekrar ele geçirilmiş, bu ayaklanma sırasında ele geçirilen Fransız subay ve askerlerinin ülkelerine teslim edilmesi için ima altına alınan anlaşma ile hem Alemdar Gemisi hem de Karadeniz Ereğli tarihe altın harflerle yazılmıştı. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşına imza atan ve bu savaşın ilk ve tek deniz şehidi Recep Kahya’yı kalbine gömen Alemdar Gemisi, Karadeniz Ereğli halkının emek ve destekleriyle yapılan Gazi Alemdar Müze Gemisi ile ölümsüzleştirilmişti.

 

 

Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin hemen yanına da birkaç ay önce içinde hediyelik eşyaların satışının yapılacağı bir hizmet binası yapılarak, bu yapımı üstlenen Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim görevlilerine de bu tarihi olayı anlatan rölyefler yaptırılmıştı.

Karadeniz Ereğli’nin adını tarihe kazıyan bu şan dolu olayların anlatıldığı rölyeflerde ayrıca Gazi Alemdar Gemisi’nin mürettebatının ve Karadeniz Ereğli’nin önde gelen Kuva-yi Milliyecileri’nin fotoğrafları da yer alıyor.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!