Karadeniz Ereğli

YALÇIN,“BAYRAĞI DAHA DA YUKARIYA TAŞIYACAĞIZ”

YALÇIN,“BAYRAĞI DAHA DA YUKARIYA TAŞIYACAĞIZ”

 Yalçın, yaklaşan TSO seçimlerini değerlendirdi. Yönetim kurulu Başkanlığına adaylığını açıklayan Yalçın, Ereğli’ye hizmet etmek İsteyen bir kişinin çekirdekten yetişmesi gerektiğini belirterek, “Çünkü bu odalar normal şirketler gibi değildir. Yani burada belli bir yapı vardır, bu yapının öğrenilmesi biraz vakit alır bir anlamda burada biraz devlet bürokrasi ile iç içe girmiş bir yapı var dolayısıyla. Dört sene boyunca benim TSO’da bir meclis üyeliğim var, dört sene boyunca da yönetim kurulu üyeliğim oldu. 8 yıllık bir tecrübeden bahsediyoruz” diyerek Daha önce TSO organlarında görev almamış olan TSO Başkan Adaylarına göndermede bulundu.

İşte Yalçın ile yaptığı röportajın detayları…. 

 “YAŞAR TETİKER, EREĞLİ İÇİN MADDİ MANEVİ ÇOK BÜYÜK FEDAKARLIKLAR YAPMIŞTIR”

-Merhum olan Başkanımız Yaşar Tetiker bu bölgeye senelerce hizmet etmiş, maddi-manevi bir çok fedakarlık da bulunarak bu bölgeye hizmet etmek için çalışmış çok değerli büyüğümüzdür. Bugün Ereğli’ye baktığımızda birçok ekonomi ile ilgili olan önemli noktalarda önemli işlerde Yaşar Başkanın imzası vardır. Şuan içerisinde bulunduğumuz hizmet binasından tutun bugün bölgede Erdemir’den sonra gelen Ereğli organize Sanayi bölgesinin kuruluşundan yapımına yapımından bugünkü konumuna gelene kadar bütün alt yapısıyla üst yapısında sanatsal yapısından her tarafına başkanımızın uzun emeği vardır. Bugün orada Bin 500 – 2 Bin kişi iş sahibi olmuştur. Lokomotif sektör olan saç ticareti anlamında bölgenin kalkınması saç tüccarlarının önünün açılmasında onların ticaret hacimlerinin genişlemesi açısından bölgeye büyük katkılar sağlamıştır.

Yaşar başkanın vefatı bizi çok derinden etkilemiştir ve üzmüştür. Biz hala Yaşar Başkana vefatından dolayı üzüntümüz devam etmektedir Sanki hep yanımızda bizden ayrı değilmiş gibi biz onla çalışmaya devam ediyoruz. Yaşar ağabeye dört sene boyunca birlikte görev yaptık çalıştık.

Bu dört sene boyunca biz ondan çok şey öğrendik onunla birlikte çalışmak bize çok şey kattı onunla her sohbetimiz bir ders niteliğindeydi. O her zaman bize bir şey vermeye çalıştı bize bir şey öğretmeye çalıştı her zaman söylediği bir kelime vardı. ‘Benim bir ayağım çukurda, ben bugün varım yarın yokum. Buralara sizlerin sahip çıkması lazım’ deyip başladığı her konuşmasında altında bir ders vardı. Biz onla çalışmaktan son derece memnunduk ondan çok şey öğrendik. Allah nasip etti bize ona çalışmayı ya keşke onu da hiç olsaydık dört sene boyunca ondan öğrenmiş olduğumuz bütün birikimimizi bölgemiz için harcayacağız. Ne yapılması gerekiyorsa elimizden geleni sonuna kadar yapmak için çaba göstereceğiz.

 “DESTEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ VERDİ”

-Yönetim kurulu içerisinde yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde yönetim kurulu bu görevi benim yapmam için gerekli desteği bana verdiler ben herhangi bir görev talep etmedim yönetim kurulu bundan sonra bu görevi benim yapmam gerektiğini düşünerek bu görevi bana verdi benim herhangi bir talebim olmadı.

“NİSAN AYINDA YAPILMASI PLANLANAN SEÇİMLERDE ADAYIM”

- Nisan ayında yapılacak olan seçimlerde adayım. Adaylıkla ilgili önümüzdeki günlerde daha detaylı bir toplantıyla bunu açıklayacağım. Çalışmamız devam ediyor.

 “İRFAN ERDEM VE FARUK YAZICI BÖLGE İÇİN DEĞERLİ BÜYÜKLERİMİZ”

-İrfan Erdem ve Faruk Yazıcı bölge için değerli büyüklerimiz. Bölgeyi çok emeği olan hizmet etmiş değerli ağabeylerimiz. Ama kendilerinin aday olduğunu henüz daha duymadım ama Arslan bey adaylığını açıkladı. Senelerden bu yana ticaretin içinde değerli bir kardeşimiz, arkadaşımız adaylığını açıkladı, burası demokratik bir ülke. Herkes aday olabilir sonuçta, kararı oda üyeleri verecek. Biz sekiz seneden beri bu çatı altında hizmet veriyoruz. Dört sene boyunca benim burada bir meclis üyeliğim vardır, dört sene boyunca da yönetim kurulu üyeliğim oldu. Burada gerçekten Ereğli hizmet etmek İsteyen bir kişinin çekirdekten yetişmesi lazım. Çünkü bu odalar normal şirketler gibi değildir. Yani burada belli bir yapı vardır bu yapının öğrenilmesi biraz vakit alır bir anlamda burada biraz devlet bürokrasi ile iç içe girmiş bir yapı var dolayısıyla.

 Burada ilişkilerin sağlanması devam ettirilmesi en önemli nokta; özellikle ben şunu söylemek istiyorum: Biz iki dönem burada yöneticilik yaparken bir önceki başkanın dönemindeki icraatlara başlama hızımızla Yaşar başkanla birlikteki Ereğli için bir şeyler yaptık. Hızımız çok farklıydı Yaşar başkanın geçmişten gelen çok büyük bir tecrübesi vardı. Göreve gelir gelmez ilk hafta içerisinde hemen hizmet etmeye başlayabilirdik. Ama onun öncesindeki dönemde işi öğrenesiye kadar Bir müddet zaman kaybediyorsunuz. Ereğli’nin bu zamandan sonra vakit kaybetmeye lüksü yok. Ereğli’nin her geçen gün ihtiyaçlarını giderebilmesi anlamında çalışmak gereken bir ilçe bununla ilgili önümüzde daha önceden başlamış birçok projelerimiz var bunları bir an önce sonuçlandırmak için bizim önümüzdeki döneme ihtiyacımız var yoksa Bu projeler yarım kaldığı takdirde Ereğli’de birçok konuda gelişme yavaşlar. Buda çok büyük zaman kaybı olur”

 “ERDEMİR İLE İLİŞKİLERİMİZ ÜYELERİMİZİN MENFAATLERİ DOĞRULTUSUNDA,  DAHA GÜÇLÜ DEVAM EDECEKTİR”

-Erdemir veya başka büyük bir şirket bizim için üyelerimizin Çoğunluğunun veya bir kısmının ortak ticaret yaptığı her kurumla iyi şekilde devam etmek zorunda çünkü bizim üyelerimizin menfaatlerin doğrultusunda biz ilişkilerimiz devam ettirmek zorundayız. Daha önce Yaşar Başkanın döneminde başlatılan bu ikili diyaloglar devam edecek ve devam ediyor.  Bizim TSO olarak Erdemir’e ilettiğimiz hangi konu olursa olsun bizi hiçbir şekilde geri çevirmediler.  Bu ilişkide bundan sonra böyle sıcak bir şekilde üyelerimizin menfaati doğrultusunda yine söylüyorum şahısların menfaatleri değil üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda devam edeceğini biliyorum ve bu şekilde devam etmesini temenni ediyorum.

 “ÜLKEMİZ KRİTİK SÜREÇTE OLDUĞUNDAN, BİR ÜRETİYORSAK ŞİMDİ ÜÇ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

— Öncelikli olarak Türkiye’nin şu anda içinden geçmiş olduğu dönem son derece bir kritik bir dönemdir. Ülke olarak son derece önemli,  ülkemizin geleceği ile ilgili bir operasyon başlatmış durumdayız. Ve bu operasyondan dolayı bölgemizin ve ülkemizde ekonominin çarklarının yavaşlamaması gerektiğinin inancındayım. Ülke ekonomisine katkıda sağlamamız gerekir. Daha önce bir üretiyorsak şimdi üç üretmek zorundayız. Kısaca daha çok çalışmak zorundayız.  Bölge ekonomisi, ülke ekonomisiyle paralel ilerlemekte. Ülke ekonomisinde gerçekleşen olumlu veya olumsuz etkiler çok kısa sürede bölgemizde hissediliyor dolayısıyla bölge ekonomisine ülke ekonomisinden ayırmak doğru değil. Biz bu şartlara ayak uyduramazsak ülke ekonomisinin gerisinde kalırız. Bu şartlarda o ekonominin gerisinde kalmak istemiyoruz,  ülkemizle daha fazla katma değer sağlamak için hareket etmek istiyoruz.

 “ÜNİVERSİTE KAMPUS PROJESİ,  EREĞLİ EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

-Hükümetin taleplerimiz tabii ki var. Bizim özellikle bölgemizin ekonomisi için açısından, çarşıdaki küçük esnafımızın son derece umut bağladığı bir üniversite kampüsü projemiz var. Bu kampüs projesi şu anda belli aksamalarla ilerleyebiliyor. Biraz da vakit geçiyor. Biz istiyoruz ki bu bir an önce faaliyete geçmesi için adımlar atılmasına milletvekilimizden beklemekteyiz. Bununla ilgili daha önceden söylediğim gibi nerede kaldıysak, kaldığımız yerden hızlıca devam etmeliyiz. Yapılması gereken neyse Ticaret Sanayi Odası, Kdz. Ereğli Belediyesi,  bölge milletvekilleri,  siyasi parti ilçe başkanları, özellikle iktidar ilçe başkanımız hep beraber bu işin kaynağını bir şekilde yaratmak zorundayız. Bunun içinde Ankara’da girişimlerde bulunmak zorundayız. Ayrıca tersane bölgesiyle ilgili yaptığımız çalışmalar var orada. Yapmış olduğumuz tersane ile ilgili bazı projeler var. Bunlarla ilgili hükümet nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor.  İnşallah kısa süre içinde bu konuda olumlu neticeler alacağımızı düşünüyoruz.  Tersanecilerimizle her zaman görüşüyoruz ve iyi ilişkiler içersindeyiz. Tersanecilerimizin bizden istekleri doğrultusunda gerekli girişimleri yapıyoruz. Onlarda sağ olsunlar, Ereğli ekonomisine bizimle birlikte bir şekilde katkı sağlamak için ellerinden gelen ne varsa yapmaya çalışıyorlar.

 “ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI BÖLGEMİZDE YETERİNCE TALEP GÖRMÜYOR”

 

 -Şimdi bir bölgenin ekonomisinin canlanması için iki önemli etken var. Bu etkenlerden bir tanesi kamu yatırımı,  ikincisi özel sektör yatırımı.

 Bizim bölgemiz maalesef son üç, dört seneye kadar hem kamu yatırımlarından hemde özel sektör yatırımlarından yeterince faydalanamamış.  Bunları temele indiğimiz, araştırdığınız zaman belli nedenleri  var.  Özel sektör yatırımlarının özellikle bölgemizde yeterince talep görmemesinin sebebi bizim teşvik sistemi ile alakalı. Bölgemizin üçüncü derece teşvik olarak kalmamızla alakalı. Çok yakın bölgelerimiz olan Düzce,  Bartın ve Karabük illeri dördüncü,  beşinci derece teşvik bölgesinde iken bizim üçüncü derece teşvik bölgesinde olmamız, bizim yatırımcı bulmamızı zorlaştırıyor. Koşulları son derece ağırlaştırıyor.  Ama biz bunu son dört sene içersinde mevcut organize Sanayi bölgesinde olan parsellerimizin tamamına yatırımcı bularak doldurmuş vaziyetteyiz. Şu anda bizim %100 doluluk oranına sahip sanayi bölgemiz var. Aynı bu şekil değerlendirdiğimiz zaman tersanelerde özel teşvik kapsamına alınması gerekiyor. Eğer biz bu tersaneleri özel teşvik kapsamına alabilirsek burada en kısa sürede canlanmayı en kısa sürede sağlarız. Endüstri bölgesi yönetmelikleri hazırlanıp hayata geçirilirse, yol haritası belli olursa, buda tersanecilerimiz için olumlu bir gelişme sağlar. AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun müjdelediği Kdz. Ereğli’nin Endüstri Bölgesi kapsamına alınması,  hem tersaneler hemde Erdemir açısından çok olumlu bir gelişme olur. Endüstri Bölgesi, bölgemize katma değer sağlayacak bir projedir. Teşvik sisteminde Zonguldak hak ettiği seviyeyi alırsa bölgemiz için çok daha çabuk büyüme sağlar. Komşu illerimizle teşvik seviyesinin aynı seviyede olmak, eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz. Biz bölgemiz için sektörsel teşvik talep ettik. Bizim bölgemiz çelik ve taş kömürü ekonomisinin çarklarını döndüren bir bölge. Taş kömürü ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Çalik sektörüyle ilgili de bir teşvik çalışması başlatılırsa hem tersanecilerimiz hemde çelik sektöründeki firmalarımız bundan büyük katkı sağlamış olurlar. Bizim bölgemiz coğrafi açıdan yatırım yapmak için sıkıntılı bir bölge,  dağlık bir bölge.

 Kamu arazileri az,  hazineye ait araziler yok denecek kadar az. Yani bu şartlarda bizim bölgeye yapılacak olan kamu yatırımlarının maliyetini çok yüksek olur. Özellikle bizim mevcut Ereğli Organize Sanayi Bölgesinin bu kadar uzun sürmesi, alt yapı yatırımlarının uzun sürmesinden kaynaklandı. Şu anda maliyet açısından Türkiye’deki yapımı en pahalı OSB’lerden bir tanesidir.

Aynı şekilde yan tarafımızda bulunan Alaplı organize sanayinin alt yapı çalışmaları yeni başladı. Şimdi gidelim hep beraber görelim! Orada yol çalışmaları yapılıyor, daha sonra parsel tavsiye işlemleri yapılacak, bu süreç gerçekten zor bir süreç. Ben Alaplı’da bu iş yapan arkadaşlarımıza Allah kolaylık versin diliyorum.  Gerçekten bir organ Sanayi bölgesinin alt yapısını oluşturmak bu yatırımları orayı yapabilmek hem çok zor hem çok maliyetli işler. Bu iş çok kolay olmuyor yapmaya çalışanlara Allah kolaylık versin.

 “DÖRT YILDA EREĞLİ OSB’NİN TÜM EKSİKLİKLERİNİ TAMAMLADIK”

-Kdz. Ereğli Organize Sanayi Bölgemiz tam anlamıyla altyapısı,  elektriği, suyu,  Doğalgazı ile 56 parselimiz tamamen dolu ve bitmiş durumda.  Şunu özellikle söylüyorum bazı aday arkadaşlarımız bölgeye yatırımcı çekmekle veya bizim bölgeye yatırımcı getirmediğimiz de ilgili bazı söylemleri var. O arkadaşlara diyorum ki, Kdz. Ereğli Organize Sanayi bölgesi çıksınlar baksınlar. Biz göreve geldiğimiz zaman orada yatırım yapmayan 19 tane sanayicinin parselini geri aldık. Bunların ödemiş oldukları arsa paralarını onlara geri iade ederek dört yıl içinde oraya yeni yatırımcılar bulduk.  Bugün Ereğli OSB’nin son dört sene içerisinde yapmış olduğu ivmelenme çok büyüktür.

Özellikle göreve geldiğimiz zaman işletmede 14 adet firma vardı. Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda 36 tane firma var 14’ten 36’ya çıkmış vaziyette.

-2013 yılında üç kilometre asfalt yol kaplaması varken, şu anda 10 kilometre yolumuz var.

-Doğal gaz hattı bir kilometre iken, 2017 yılı itibariyle 5 kilometre doğalgaz hattımız oldu.

-Kdz. Ereğli OSB’nin çevre koruması her türlü tehlikeye açıktı, biz göreve geldikten sonra Organize sanayi Bölgemizin tüm çevresini çelik tel ile kapattık,.

-Üç adet güvenlik kontrol kapısı koyduk, giriş çıkışları kontrol atına alarak oradaki yatırımcının yapmış olduğu yatırımları güvenlik içinde almış olduk.

- OSB Müdürlük binamız yoktu, oraya 260 metrekare büyüklüğünde müdürlük binası yaptık.

- Biz göreve geldiğimizde OSB’nin bir adet eski bir aracı vardı, şu anda dört adet hizmet aracı var. Bunlar 4x4 diye tabir edilen arazili araç, sonra üzeri sepetli elektrik ve bakım aracı, sonra temizlik, kış aylarında yol küreme ve tuzlama yapabilmeleri için karla mücadele aracını OSB’ye temin ettik.

- Kdz. Ereğli Organize sanayi Bölgesindeki fabrikaların yüzde 60’ı bizim zamanımızda faaliyete geçmiştir.

-Yine söylüyorum biz göreve geldiğimizde yatırım yapmayan 19 parseli iptal ettik, sonra buralara yeni yatırımcı bulduk ve şu anda faaliyete geçen yeni yatırımcılar var.

- Kdz. Ereğli OSB’de 56 adet parselimiz var ve tamamı bittiğinde dört bin kişiye iş imkanı sağlanmış olacaktır.

 Bizler Ereğli için, hiç bir şahsi ve menfaati olmadan sekiz sene boyunca ekiple birlikte Ereğli için bir şeyler yapmaya çalıştık. Bundan sonrada ekibimle birlikte, Ereğli’ye hizmet etmeye devam edeceğiz. Biz tecrübeli ve bilgili bir ekibiz. Bu gibi görevlerde de tecrübe ve bilginin önemli olduğunu düşünüyoruz. Onursal başkanımız merhum Yaşar Tetiker ile bu süreçte çok büyük tecrübe ve bilgi edindik. Edindiğimiz tecrübe ve bilgileri bundan sonra Ereğli'nin ve üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda vermeye hazırız” dedi.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!