Genel

KENT MEYDANI’NA CAMİYE AK PARTİ’DEN 17 EVET, CHP’DEN 14 HAYIR

KENT MEYDANI’NA CAMİYE AK PARTİ’DEN 17 EVET, CHP’DEN 14 HAYIR

 Kdz. Ereğli’de Kent Meydanı’na Cami Projesi AK partililerin 17 kabul, CHP’lilerin 14 red oyu ile meclisten geçti. Tartışmalı geçen Ekim ayı meclisinin ikinci toplantısında CHP’li üyeler ayrı ayrı söz alarak Cami yapımına karşı olmadıklarını ancak yerinin Kent Meydanı içinde olmaması gerektiğini savundular. Başkan Uysal da projenin gerekçelerini meclis üyelerine açıkladı.

 

 

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantılarının ikinci oturumu 6 Ekim Perşembe günü Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Meclis toplantısında görüşülenlerden biri de Kent Meydanı’na cami yapılmasını içeren gündem maddesiydi.

 

İlgili madde görüşülürken söz alan CHP’li belediye meclis üyeleri Cami yapılmasına karşı olmadıklarını ancak Kent Meydanı’na yapılmaması gerektiğini savundular.

 

ÖZYAĞCI, “CAMİ DE İHTİYAÇTIR YAPILABİLİR AMA KENT MERKEZİ’NİN ÜZERİNE DEĞİL”

 

Söz alan CHP grup sözcüsü Özkan Özyağcı, Başkan Uysal’a sık sık kullandığı ‘gittiğim Avrupa ülkelerinde şehirler büyük kent meydanları ile anılıyor’ sözünü hatırlattı ve “Bu bir kere Ereğli halkına haksızlıktır. Kdz.Ereğli’nin önceliği cami yapımı değildir. Bizim önceliğimiz tersanelerdir, üniversitedir, Kaymakamlık binasının yapılmasıdır. Bizim önceliğimiz katlı otopark yıkılacağından dolayı köy minibüslerinin yerinin bulunmasıdır. Bizim önceliğimiz iştir. Dışarıdan yapılan müdahalelerle Ereğli’nin çehresi değiştirilmek isteniyorsa bu ancak iş konusunda olması gerekiyor. Ereğli’de 31 tane mahalle var. 31 Mahallede 76 tane camii, 22 tane mescit ile aynı anda 40 bin kişinin namaz kılabileceği alan mevcut. Evet, cami de ihtiyaçtır, yapılabilir. Ama Kent Merkezi’nin üzerine değil. Orası kentimizin merkezidir. Halkımızın 110 bin kişinin merkezi olarak yapılması için karar alınmıştır. Şimdi siz bunun ne şekilde yapılacağını meclise sunmayan bir yazıyı burada önümüze koydunuz. Biz bunu hak etmiyoruz. Yapalım yine cami. Orhan Gazi Camimiz var bizim Türkiye’nin 9’uncu büyüklükte yapılan camilerinden bir tanesi. Oranın büyütülmesi ve genişletilmesi için 2 yıldır çalışma yapıldı. Gelin burayı yapalım hep beraber. Ama lütfen kent merkezi olarak hazırladığımız bir alanı ufaltıp, küçücük bir nokta haline getirip Ereğli halkına sunmayalım.”dedi.

 

NALCI, “BİR İMAM ‘BURAYA CAMİ YAPACAKSINIZ’ DEDİ, TIPIŞ TIPIŞ PEŞİNDEN GİDİYORUZ”

 

Daha sonra söz alan CHP’li meclis üyesi Cumhur Nalcı, Kent Meydanı’na cami yapımı konusundaki düşünceleri şu sözlerle ifade etti:

 

“Biz burada aslında Ereğli’nin merkezine cami yapılıp yapılmamasını oylamayacağız. Biz burada Ereğli’de emri vakinin kabul edilip edilmemesini oylayacağız. Ereğli’nin yolunu bilmeyen İstanbul’daki bir cami imamının emri ile mi hareket edecek Ereğli Belediyesi yoksa kendir iradesi ile mi? Biz emir kulu muyuz bir gecede verilen emir ile buraya cami kondurabiliyoruz. Cami yapımına karşı olduğumuzdan değil. Bu meclis onur meselesidir, sadece cami oylaması değildir. Ben AK Parti grubundaki birçok arkadaşımın da aslında buna karşı olduğunu biliyorum. Gelin siyasi kaygıları bir kenara bırakalım, varsın bir daha meclis üyesi yapmasınlar, varsın ticarette önümüzü kessinler.  Ama buradan onurumuzla çıkalım, emri vaki ile değil. Ereğli’nin yolunu bile bilmeyen İstanbul’un bir camisinin imamı ‘buraya cami yapacaksınız’ dedi ve biz tıpış tıpış peşinden gidiyoruz. Ereğli halkı bunu hak etmiyor. Bu Ereğli belediye meclisine bir hakarettir. Ereğli’ye ne yapılması gerektiğini Ereğli halkının belediye meclisi verir.”

 

OCAKCI, “EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI’NIN SÖZÜNE İNANMAYACAK MIYIZ”

 

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı ve CHP Belediye Meclis üyesi Sertan Ocakcı’da yakın zamanda bir demokrasi sürecinden geçildiğini hatırlatarak, “hepimiz demokrasi aşığı olduk. Demokrasiyi elimizde tutmaya çalıştık ve demokratik olmayan bir şekilde şuanda ibadethane uygulaması yapıyoruz burada. Bu konu hiçbir zaman meclis ile paylaşılmadan, imar-tadilat dosyasının altında meclise geliyor. Bunun neresi demokrasi. Burada şunu mu yapmaya çalışıyoruz; oldubitti biz yaptık. Ya da tepeden bir emir geldi biz bunu yapmak zorundayız. Hani kent meydanı ile ilgili verdiğiniz sözler nerede. Bu alanın üzerinde her hangi bir yapı olmayacağına dair siz bize taahhüt verdiniz. Ama şimdi bir ibadethane yapılmasından bahsediyoruz. Verdiğiniz taahhütler ne olacak. Biz Ereğli Belediye Başkanının sözüne inanmayacak mıyız. Buradaki birçok arkadaşımız Kent Meydanı’na ibadethane yapılacağını televizyondan ve haber sitelerinden öğrendi. Bu kentin karar verme süreçleri var. Bunların içinde STK’lar var, belediye meclisi var, sendikalar var ve halk var. Bunların hiçbirine sormadan; hadi burayı geçtik meclisimize bile sormadan imar tadilatı altında kente bir yapılanma için oldubitti yapıyoruz. Ben istiyorum ki; bu kentte demokratik olarak sizler-bizler ayrımı yapmadan çağdaş bir karar verme süreci oluşturalım. Ama bu şekilde olmaz. Ayosofya üzerinden örnek vererek prestijli bir yapı yapacağınızı söylüyorsunuz. Kime göre prestijli yapı yapacağız? Bu kentin sembolleri var ve bu semboller içerisinde cami yok. Bu kentin sembolleri içerisinde kömür var, çilek var, emek var, ölüm var ama bu kentin sembolleri içerisinde cami bir prestij yapısı olarak simge değil. Ereğli’ye ibadethane yapılması ihtiyacı varsa oturalım hep beraber doğru yere, doğru planla bir ibadethane yapalım. Sizi bize verdiğiniz taahhüdü tutmaya davet etmiyorum. ”

 

 

 

BAŞKAN UYSAL, “CAMİ İÇİN EN DOĞRU YER ORASI”

 

CHP’li meclis üyelerinin ifadelerine cevap veren Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da ilçede üniversite kampüs alanı için harekete geçildiğini, fakültelerin sayısının arttırıldığını, Kaymakamlık ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binalarının şehre yakışacak bir mimari ile yapılacağını kaydetti.

 

Başkan Uysal, Kent Meydanı Projesi’nin 15 dönümlük alanına cami yapılması ile ilgili ise şöyle konuştu:

 

“Şehrimizin merkezi yoğunluğu, nüfus yoğunluğu bu merkezde yaşıyor. Merkezde cami ihtiyacı var. Cami için en doğru yer orası. Benim fikrim. Benim mimar ve mühendis arkadaşlarımda bilir 3-4 aydır orada çalışıyoruz. Evet sizlerle de paylaşmadım doğru. Orada söz verdiğimiz gibi 2 katlı otopark, meydan, ilave olarak da projeyi taçlandırmak için oraya değer kazandıracak, bir şehre geldiğiniz zaman görünmesi gereken yerlerden olacak bir mimari eser ortaya çıkacak. Şehrimizde, ilçemizde kent meydanı ile bütünleşen, Göztepe ile bütünleşen, çınar ağaçları ile bütünleşen bir gezinti ve meydan oluşacak. Buraya bir cami konması 15 dönüm araziye cami konulmasını bizler talep ettik. Buranın bir avlusu olacak orada da bir cami olacak. Burada hiçbir değişikliğe uğramayacak. Kent Meydanı projesine bir cami ilavesi olacak.”

 

17 KABUL, 14 RED OYU İLE MECLİSTEN GEÇTİ

Zaman zaman yüksek perdeden tartışmaların yaşandığı mecliste Kent Meydanı’na Cami Projesi AK partililerin 17 kabul, CHP’lilerin 14 red oyu ile meclisten geçti.

 

Ekim meclis toplantısının ikinci ve son oturumunda gündem maddeleri arasında bulunan diğer maddelerde görüşülerek karara bağlandı.

Kaynak: haberhayat.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!